RateBeer Best

Ratebeer Best tuo olutmaailmalle vuosittaiset listaukset joista on hyvä tsekata tämän hetken kuumimmat oluet, panimot, ravintolat, uudet tulokkaat jne. Tällä viikolla julkaistuissa 2016 vuoden listauksissa pyörivät monet samat oluet ja panimot kuin aiempinakin vuosina, mutta mukaan on mahtunut toki uudempiakin tulokkaita. Erityisen ilahduttavaa on nähdä Eurooppalaisten uudempien tekijöiden nousua näillä listoilla.

Parhaiden oluiden -listalla on osittain vanhoja tuttuja nimiä mutta myös yllättävän paljon uutta. Itäisen Ameriikan IPA:t ovat edelleen vahvasti listoilla kun tämä aalto vihdoin myös tänne kotimaahan ylsi. Näistä on tosin täällä turha unelmoida tuoreus/logistiikka-haasteiden suhteen (pl. edelläkävijänettikaupat). Listalla oli Ruotsista vanha tuttu ja maailmanlaajuisesti pidetty Omnipollo, mutta myös Stigbergets jota osattiin jo viime vuoden suorituksilla listalle odottaa – onhan kyseessä äärimmäisen hienoja humalavetoisia oluita tekevä panimo. Hienoa että pohjoismaista tekemistä saadaan maailmankartalle. Puolalaisia on mukana kaksin kappalein ja Mikkeller luonnollisesti mukana parilla vanhalla tutulla oluellaan. Olisin odottanut myös Põhjalaa listalle mutta tällä kertaa eivät etelänaapurin tuotteet parhaimman sadan joukkoon yltäneet. Suomalaisia tällä listalle tuskin saadaan vielä vähään aikaan, mutta pidetään peukkuja että yhä useampi lähtisi haastamaan oman hiekkalaatikon ulkopuolella olevaa olutmaailmaa.

Juuri julkaistulta sadan parhaan listalta nopealla laskulla on Hankalan Asiakkaan lasiin päätynyt vajaa puolet kun aiempina vuosina vastaava laskutoimitus on näyttänyt reilua puolta listasta. Tekemistä on siis vielä ja metsästettävää riittää. Kovin montaa ennestään tuntematonta nimeä ei listalla ollut joten tuttu läjä oluita tähtäimessä edelleen.

Parhaiden olutravintoloiden/panimobaarien ym. listalla Suomesta nousivat vanhat tutut Tuulensuu, Pikkulintu ja Kaisla. Eivät mitenkään yllättäviä nimiä vaikka kilpaileva tarjonta on kasvanut viime vuosina. Varsinkin Kaisla on armottomasti jämähtänyt paikalleen jo 4-5 vuotta sitten, kun uudemmat tulokkaat nostavat aktiivisesti rimaa uusilla konsepteilla ja mielenkiintoisemmilla maahantuonneilla. Tukholman Akkurat on edelleen ykkössijalla koko maailmassa ja onhan Akkuratin vuosikertavalikoima edelleen äärimmäistä maailmanluokkaa, vaikka onkin hieman kalpeampi verrattuna 4-5 vuoden takaiseen itseensä. Kyseisen ravintolan olutkellari on todennäköisesti lähimpänä maanpäällistä paratiisia.

Uusista panimoista erityisesti pari eurooppalaista nimeä ovat nousseet vahvasti esiin jos yhtään olutsomevirtaa on seurannut – Tommie Sjef ja Bokkereyder. Kuka toisi näitä Suomeen – StaPa? :)

Parhaat oluet per tyyli -listalta pisti silmään erityisesti puolalaisten nousu. Kokonaiset 17 olutta Puolasta roikkui yllättävän monen eri tyylilajin parhaimpien joukossa. Puola on vahvasti edustettuna myös parhaiden uusimpien oluiden listalla, joka kuvastaa paikallisen tekemisen kunnianhimoisuutta. Ei hullumpi saavutus maalta joka on vauhdilla nousemassa yhdeksi Euroopan kiinnostavimmista olutmaista. Ruotsi on mukana 7 juomalla lähinnä mead/cider kategorioissa ja nyt tietenkin IPA-tyylissä Stigbergetsin johdolla. Tanska on mukana Mikkellerin toimesta, Norjasta ja Eestistä muutama myös. Suomi loistaa edelleen poissaolollaan näillä listoilla – onko parantamisen varaa itse tuotteissa vai niiden markkinoinnissa?

Nämä listat ovat toki yhden nettisivuston tulokset ja siitä voidaan toki väitellä, onko tämä se ainoa paikka vertailla oluita ja onko näihin arvioihin luottaminen. Näitä kuitenkin olutmaailma lukee huolella ja hartaasti – olisi hienoa nähdä Suomi vahvemmin mukana.

 

GBG Beer Week 2016

About the Author

Hankala Asiakas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *