Ratebeer Best 2017

Ratebeerin vuosittaiset Best -listat ovat taas julkaistu. Listat parhaista panimoista, oluista, eri maiden toimijoista jne. julkaistaan yleensä muutaman päivän aikana tammikuun lopulla ja niiden plärääminen onkin osa olutvuoden alkua. Tässä pikaiset ensifiilikset tuloksista vuodelta 2017.

100 parhaan oluen listalla oli jälleen kerran mukana paljon tuttuja nimiä ja muutama entuudestaan tuntematon. Kyseisen listan oluista on 44 kokeiltu ja 6 on luvassa lähiviikkoina joten vielä on metsästettävää tämän listan tiimoilta. Aiempina vuosina on kokeiltujen lukumäärä yleensä ollut 40-50 välissä. Tällä kertaa listalle on vakioasukkaiden lisäksi noussut paljon oluita joita treidiskenessä kovasti perään on kuulutettu. Jenkki- ja belgioluiden lisäksi listalla on Euroopasta mm. oluita Kreikasta ja Puolasta. Puolan Samiec Alfa on toki tuttu tapaus entuudestaan, mutta Kreikan 7 Island Breweryn olut allekirjoittaneelle uusi tapaus. Ko. panimo sijoittui myös ykkössijalle parhaiden uusien panimoiden listalla joten siitä tullaan varmaan kuulemaan lisää jatkossa. Onko kyseessä kreikkalaisten RB-käyttäjien buustausta vaiko ihan aidosti hypen arvoinen toimija? Pitää päästä kokeilemaan.

100 parhaan oluen lista on kuitenkin kattava ja suhteellisen uskottava. Jälkimmäisen suhteen erityisesti ottaen huomioon että listalla on monta helposti saatavaa olutta eikä pelkkiä hypeoluita (mitä suurempi hype=sitä parempi olut sen on oltava, right?) tai erittäin rajoitettuja tapauksia (esim. JWB:n Bake Kujira). Trilliumin ja Tree Housen oluiden lukumäärä tipahti viime vuodesta reippaasti. Viime vuonna mukana oli seitsemän olutta kummaltakin mutta tällä kertaa vain yksi per panimo. Mukana on toki uudempiä mehuipanimiä kuten Other Half and Bissell. Hill Farmsteadilta on mukana jälleen monta nimikettä mutta erittäin harvinaiset Art ja Ann puuttuivat listalta (tosin olivat taasen eri tyylilajien parhaiden oluiden listalla). Omnipollo on mukana listalla kolmen siirappioluen kera kuten myös raskaammat oluet taitava Lervig, kahdella tuotteellaan. Põhjalaa ei valitettavasti vielä listoilla näy vaikka laatu on usein vähintäänkin kohdallaan. Suomalaiset loistavat myös poissaolollaan mutta se ei valitettavasti ollutkaan yllätys.

Maakohtaisten parhaiden olutpaikkojen listauksessa Suomen osalta oli listalla mukana tutut ravintolat/baarit, mutta olisi odottanut hieman uudempiakin laadukkaita toimijoita listalle. Kaislan roikkuminen listoilla on hämmentävää sillä ko. baarissa ei ole ollut juurikaan mitään vierailun arvoista olutta vuosikausiin. Hyvien ehdokkaiden löytäminen kategorioihin Bottle shop ja Brewpub olisi varmasti ollut mahdollista mutta tällä kertaa eivät sivuston algoritmit näihin ketään nostaneet.

Parhaat oluet per tyylilaji –listalla ei Suomea myöskään näy. Ruotsi on vahvasti ja ansaitusti mukana odotetuilla listoilla Omnipollon siirappioluilla, Sahtipajan simoilla ja Brännlandsin siidereillä. Tanskasta on mukana myös kuusi olutta ja Norjasta kokonaiset kymmenen, jotka eivät olleet vain Lervigin ja Nognen kaltaisilta tunnetuilta panimoilta, vaan mukana myös vähemmän tunnettuja tuottajia. Kreikkalainen 7 Seven Island Brewery oli yllättäen ykkösenä sekä IPA- että Strong Stout -kategoriassa (jopa Toppling Goliathin KBBS:n edellä!). Strong Stout -kategoriassa ihmetytti myös esim. akvaviittitynnyröidyn Dark Lordin läsnäolo kun muita ko. oluen versioita ei listalla ollut eikä akvaviitti niistä kovin suosittu ole. Yleisesti tyylilajilistoilla tuntui olevan paljon uusia nimiä ja monen tyylilajin tutut Top15 nimet ovat vaihtuneet uudempiin tulijoihin.

Ratebeerin vuosittaiset listat ovat hauska perinne ja kuvastaa hyvin vuosittaista olutmaailman kehitystä (ainakin RB-arvioiden mukaan). Vanhoja listoja selatessa on mielenkiintoista havainnoida mihin suuntaan oluttottumukset ovat kehittyneet. Olutmaailman kysyntä kun peilautuu näistä listoista varsin hyvin. Tuoreimpien listojen kärkioluet ovat monesti juuri tällä hetkellä erittäin kuumaa tavaraa, kun taas vanhempien vuosien listasijoituksia katsellessa voinee todeta että monet oluista ovat joko tuttuja, helposti saatavilla tai eivät yksinkertaisesti enää kiinnosta samalla tavalla. Näitä selatessa on myös hyvä huomata miten paljon hyvää juotavaa vielä ole kokeilematta – ei muuta kuin takaisin peliin.

 

Kaljaa juomassa

About the Author

Hankala Asiakas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *