Tekevätkö ruotsalaiset Euroopan parhaat IPA:t?

Omnipollo, Dugges, Stockholm Brewing Co., Beerbliotek. Jos on yhtään seurannut länsinaapurimme olutskeneä, ovat em. panimot varmasti tuttuja viime vuosilta. Heidän oluita on meille asti päätynyt sekä kauppoihin että baareihin esim. tap takeoverien muodossa. Se, että ruotsalaiset osaavat tehdä hyviä oluita, ei varmasti ole mikään uutinen, mutta että he määrätietoisesti vievät itseään maailmalle ja asettavat riman olutmaailman huippuoluiden tasolle, on mielenkiintoinen eroavaisuus esim. kotimaan skeneen. Siitä on jo aiemmin keskusteltu joten keskitytään Ruotsiin tällä kertaa.

Edellisen ja tämän vuoden puhutuimpiin nimiin kuuluu mm. Brewski joka tuo markkinoille Mangofeberin (ja muita hedelmäkuumeoluita) kaltaisia tuoreista eristään tunnettuja mehukkaita ipa/dipa-oluita ja joka järjesti panimollaan “pikkufestarin” johon osallistuivat mm. Evil Twin, Cigar City, Pipeworks, De Molen ja monta muuta Ruotsin huippupanimojen ohella. Maailmanluokan kontakteilla on myös kiva tehdä kollaboraatioita ja panimon yhteistyölistaan kuuluvat mm. Angry Chair, B. Nektar, Cigar City, Cycle, Evil Twin, AleFarm ym. Näistä osa on myös tehnyt esim. Brekerietin kanssa yhteistyötä ja Omnipollon kontaktit ja kollaboraatiot ovatkin varmasti monelle tuttuja. Näitä kaikkia yhdistää intohimo kilpailla ykkössarjassa ja tehdä yhteistyötä parhaimpien panimoiden kanssa.

Ruotsin länsirannikolla tapahtuu myös uudempien tekijöiden rintamalla. Stigbergets Bryggerin toimesta ja panimolla (mm. O/O Brewing ja All In Brewing) tehdään tällä hetkellä Ruotsin kuumimpia oluita. Alunperin huhtikuussa Göteborgissa järjestettyä GBG Beer Week -festivaalia varten Stigbergets lanseerasi festivaalin nimikko-oluen nimeltä GBG Beer Week. Pian julkaisunsa jälkeen, se nousi nopeasti sosiaalisessa mediassa ja reittaussivustoilla hehkutuksen kohteeksi (tätä kirjoittaessa Ratebeerin Top50 IPA-listalla sijalla 8.!). Sittemmin Stigbergetsin ja O/O:n Imperial IPA keräsi paljon huomiota ja kesäkuussa pääsin kokeilemaan sitä. Erittäin mehukas ja toimiva oli. Nyt syksyllä on GBG Beer Week tehnyt paluun ja nousujohteessa ovat myös pari muuta Stigbergetsillä valmistettua olutta – O/O Brewingin (Olle ja Olof, joista em. työskentelee Stigbergetsillä) Narangi (jonka pohjalta GBG Beer Week oikeastaan tehtiin) ja Stigbergetsin Amazing Haze. Ovatko ruotsalaiset onnistuneet luomaan maanrajojen ylittävän hypen kuten monien jenkkipanimojen kohdalla on jo pitkään tehty? Onko tässä hypessä mitään perää? Se selviää vain kokeilemalla ja nyt testiin saatiin kolme Stigbergetsillä valmistettua olutta.

O/O Brewing – Narangi: Tuhti ja tiukka havuisuus puskee päälle samantien. Sakeaa kuin ananasmehu. Mosaicin kemiallinen maku tuntuu ja sitä komppaavat Citra ja Columbus. Jälkimaussa tulee nopeasti ja jyrkästi kuivuus. Jostain löytyy jopa hieman erään hypetetyn belgialaisen aprikoosilambicin aprikoosia. Tyylikäs olut mutta jään kaipaamaan hieman makeutta/pehmeyttä. Tämä on kuin kuivaa vaahtoa.

Stigbergets / O/O Brewing / All In Brewing – Business As Usual: Tuoksuu kuin nuuhkisi tuoretta pussillista humalaa panimolla. Hyvin sakea. Maku hyökkää päälle vaikkei pullo olekaan ihan tuoreimmillaan. Humalointi poreilee suussa ja tuo esiin vahvan greippisyyden ja limettimehun. Tehoja ei säästellä vaan tässä mennään täysillä. Jälkimaku jää pitkään suuhun ja kielelle polttelemaan. Pientä makeutta ja jopa tuoreita tupakanlehtiä jälkimaussa. Wow.

Stigbergets – Amazing Haze: Todella kuiva ja vahvasti puraiseva humalointi. Tuplakuivahumalointi Mosaicilla tuntuu ja jos ei tästä saa sitä humalan puraisua mitä hop headit etsivät, en sitten tiedä mistä. Hyvin pientä makeutta joka tuo mieleen sokeriset purukumit mutta heti kun ehtii yhtään aistia, puskevat taas kuivahumalat päälle. Sakeaa on olut, kuten nimestä voi päätellä. Todella tuhti ja Mosaic-vetoinen olut. Jos et pidä kyseisestä humalalajikkeesta, älä tule lähellekään.

Tehdäänkö Ruotsissa parhaat IPA:t Amerikan ulkopuolella? En tiedä, mutta hyvin harvoin tulee näin hyviä tapauksia vastaan, edes hypetetyiltä jenkkipanimoilta… se on aika hyvin ruotsalaisilta (vielä) varsin tuntemattomilta panimoilta. Näitä kaikkia yhdisti uskomattoman hyvä drinkabiliteetti – näitä on erittäin helppo nauttia, alkoholi (6,5-7%) ei tunnu juuri missään eikä makuun helposti kyllästy. Mitä tulee top-listoilla roikkumiseen, voidaan toki väitellä esim. Ratebeerin listausten algoritmeistä ja esim. ruotsalaisten oluttreidaajien aktiivisuudesta viedä paikallisia tuotteita maailmalle, mutta näiden kolmen kohdalla en ihmettele miksi näistä niin paljon puhutaan.

The hype is real.

 

Kylä Intiassa

Ihan normaalia liiketoimintaa

Tuplakuivahumaloitumosaicipa

 

About the Author

Hankala Asiakas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *