Proprietor’s Bourbon County Brand Stout (2016)

Chicagolaisen Goose Islandin Bourbon County -sarjasta on tällä sivustolla aiemmin kirjoitettu mm. Coffee ja Rare -versioista. Tällä kertaa kokeiltavana oli viime vuoden Proprietor’s Bourbon County Stout, joka on sarjassaan neljäs erikoisversio tynnyrikypsytettyjen imperial stoutien the-one-and-only Bourbon County Brand Stoutista. Vuosittain Black Fridayn aikaan julkaistava olut ja sen eri versiot saavat oluen ystävien joukossa laajalti huomiota, eikä syyttä. Tässä vaiheessa on myös turha korostaa kyseisen oluen ja olutsarjan merkitystä allekirjoittaneelle, mutta tällä kertaa oli erityisen mielenkiintoista päästä kokeilemaan tätä chicagolaisten kunniaksi valmistettua versiota. Oli aika nostaa pahvirasiaan pakattu olut ulos viileästä ja korkata mokoma.

Pian julkaistaan jo viides panimon kotikaupungilleen tekemä “Prop” ja kyseisen oluen vuosikerrat ovat vaihdelleet sisällöltään lisättyjen raaka-aineiden ja erilaisten tynnyröintien suhteen. Vuoden 2016 versiosta kirjoitettiin “With Chipotle Peppers, Cocoa Nibs, And Aged In Bourbon Barrels That Previously Stored Maple Syrup“. Ei yhtään hullumman kuuloinen kokonaisuus luvassa siis. Olisiko tämä lähellä perusoluttaan makeuden, paahteisuuden ja viimeistellyn tynnyrikypsytyksen suhteen vaiko jotain aivan muuta?

Tuoksu levisi avatun pullon suusta pitkin huonetta. Chipotlen savuisuus puski todella voimakkaasti läpi ja taustalla hehkuvaa tulisuutta komppasi sambal oelekia muistuttava rautaisuus ja polte. Savustettua paprikaakin ilmestyi jostain. Olut lepäsi lasissa ilman vaahtoa ja siirappisen tahmeana, odottaen vuoroaan. Ensipuraisu tarjosi silkkisen pehmeän ja täyteläisen stoutin, josta kuitenkin nousi pieni polte, jonka johdosta makumaailma täyttyi savuisuudesta ja chilien lämmöstä. Kaakaota ja chilisuklaata. Vaahterasiirappista chilikastiketta? Fariinisokeri ja pohjaoluen makeus loivat upean pohjan poltteelle. Maku kiemurteli kielen pinnalla todella pitkään. Muutaman suullisen jälkeen suu tottui poltteeseen ja se eli upeasti nostaen erilaisia makuelämyksiä pintaan vuoron perään.

Tässä oli hyvin erilainen Bourbon County -sarjan olut. Oliko se sitten parempi kuin sarjan muut oluet? Paha mennä sanomaan sillä eri versiot, varsinkin Coffee ja tämä, ovat olleet niin kaukana toisistaan vaikka ovatkin jakaneet saman laadukkaan pohjan. Hyvin erilainen kokemus ja makumaailma – sekä persoonallinen että onnistunut, jopa hieman yllättävä makuelämys. Tämän kaltaiset oluet ovat virstapylväitä janoisella matkalla.

 

Ihan jees kotikaupunkiolueksi…

About the Author

Hankala Asiakas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *