Parilla Belgian suurlähetystössä

Belgian suurlähettiläs oli kutsunut sekalaista seurakuntaa maansa suurlähetystöön eräänä lokakuisena torstai-iltana. Mukana oli edustajia viinamonopolista, vähittäiskaupan ketjuista, medioista, diplomaattipiireistä ja muualta. Tarjolla oli oluita Belgiasta ja Suomesta sekä belgijuustoja, erityisesti sellaisia jotka olivat oluen kanssa jossain tekemisissä.

Tunnelma oli mukava ja vaikka arvovaltaiset juhlavieraat patsastelivat ympäri kohtalaisen pientä tilaa, tuli uusia tuttavuuksia luotua sujuvasti hyvien oluiden ja juustojen kera. Muutaman tunnin tilaisuudessa ehti hyvin katsastamaan olutvalikoimaa läpi ja mukana oli toki paljon belgialaisia oluita, mutta harmillisen vähän maan todellisia huippuoluita. Tripel-quadrupel -osastoa oli hyvin esillä, myös Trappisteja ja sen lisäksi joitakin pale ale -tyylisiä belgitulkintoja sekä tietysti ällömakeita kirsikkasokeriliemiä. Ultimator oli mukana muutamalla De Ranken, Westmallen ja Dupontin oluella sekä ajankohtaisella Cantillonin tyrnilambicilla. De Ranken Kriek oli pehmeämpi kuin mitä muistikuvat vuosien takaa antoivat ymmärtää ja tyrnilambic maistui jälleen erinomaisesti. Harmi vain että se oli tapahtuman ainoa ko. panimon tuote. Rodenbachilta oli mukana uusi vuosikerta Alexanderia, edelleen tuoreena aivan liian makea (ehkä 5-10 vuoden kuluttua uudestaan?) ja panimon perusolutta. Samaisessa pöydässä tarjoiltiin myös illan parasta olutta, klassista Chimayn Bleuea. Tuoreena tai kypsytettynä, se on yksi maan olutkulttuurin ikoneja.

Juustot olivat hyviä. Chimayn “sininen” ja “punainen” juusto olivat miellyttävän pehmeitä, Gouden Carolus uusi juustotuttavuus, Maredsous samoin. Old Bruggen juusto oli huikean kova mutta suussa sulava, kristallinen ja hieman ikääntyneen oloinen ja kuiva tapaus. Erittäin hyvää. Ilta oli lyhyehkö after work tyyppinen tilaisuus mutta mukava kokea ensimmäistä kertaa.

 

Pienpanimo-oluita tottakai

Tuhdimpaa osastoa ja sokerilientä

Hapanosastoa

About the Author

Hankala Asiakas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *