Oluesta nimeltä Oude Quetsche à l’Ancienne

Tämä on taivaallinen luumulambic Belgian huippusekoittajalta Pierre Tilquinilta. Vuodesta 2012 lähtien julkaistu olut on tehnyt Hankalaan Asiakkaaseen lähtemättömän vaikutuksen ja kaikki versiot/vuosikerrat on kokeiltava ja mielellään myös saatava lisättyä kokoelmaan. Se, että lambic on lähellä allekirjoittaneen oluella marinoitua sydäntä ei ole uutinen, mutta muutama ilta sitten nautittu neljän vuoden ikäinen Quetsche oli niin uskomattoman hyvässä kunnossa, että aiheesta oli pakko raapustaa ajatukset alas.

Tästä 1 ja 2 vuotiaiden lambicien sekoituksesta on höystetty useita eri vuosikertoja, välillä Alsacen ja välillä Namurin luumuilla. Ensikosketus juuri tähän sekoitukseen tapahtui noin neljä vuotta sitten vuosikerran 2012-2013 myötä. Tuoreena tämä vuosikerta oli erittäin kirpeä ja piristävän uudenlainen lambic. Luumun vivahteet tuntuivat jo tuolloin mutta kirpeys peitti alleen lähes kaiken. Vuosien varrella on Quetschen myöhempiä vuosikertoja tullut kokeiltua ja mahdollisuuksien mukaan hankittua myös omaan kellariin kypsymään. Yleensä nautitut pullot ovat olleet sen hetkistä vuosikertaa tai 1-2 vuotta vanhoja ja ylimääräiset pullot ovat jääneet kellarin viileään syleilyyn odottamaan vuoroaan.

Muutama päivä sitten lambichammasta kolotti ja tilaisuus oli täydellinen palata tähän vanhaan vuosikertaan. Mitä nämä vuodet kellarissa olivat sille tehneet? Lasiin kaatui yllättävän sakea, jopa mehumainen juoma. Tuoksu oli erinomainen ja maku yllättävän pehmeä. Kirpeys on muovaantunut erittäin hienosti ja luumujen hedelmällisyys nousi esiin aivan eri tavalla kuin ensimmäisellä kerralla. Luumujen sukulaista aprikoosia löytyi yllättäen mausta jopa itse luumua enemmän. Tasapainoisuus hipoi täydellisyyttä ja suutuntuma oli upean pehmeä ja tekstuuri samettinen. Maku jäi elämään pitkään esitellen sen eri ulottuvuuksia. Hienosti sekoitetut laatulambicit (Tilquin käyttää mm. Cantillonin, Boonin, Lindemansin ja Girardinin lambiceja) sointuvat täydellisesti yhteen nostaen hedelmän selvästi mutta hienostuneesti framille. Tämä vuosikerta on erinomaisessa kunnossa tällä hetkellä ja aika näyttää mihin suuntaan tämä tästä kehittyy, jos vain malttaa antaa pullojen levätä rauhassa…

 

Sekalainen läjä Tilquineja vajaan parin vuoden takaa

About the Author

Hankala Asiakas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *