Närke Kulturbryggeri – Anders Göranssons Ambassadör Barleywine

Närken Kaggen Stormaktsporter roikkui pitkään Ratebeerin vuosittaisissa maailman parhaiden oluiden listauksissa ykköspaikalla tai kärkijoukoissa ja vaikka kyseistä olutta ei ole enää vuosiin valmistettu, jatkuu olemassa olevien pullojen metsästys olutharrastajien keskuudessa. Muutama vuosi sitten kokeilemani 2007 vuosikerta oli upea kokemus ja kyseisen oluen kulttistatus oli helppo ymmärtää. Harmi vain että näitä vanhempia pulloja on nykyään yhä vaikeampi löytää. Vielä jokunen vuosi sitten oli niitä esim. Tukholman Akkuratissa tarjolla. Toivotaan että saadaan uusia vuosikertoja markkinoille vielä joku päivä.

Tällä kertaa ei kuitenkaan arvioida tuota legendaarista imperial stoutia, vaan samaisen panimon alkuvuodesta pullottama Anders Göranssons Ambassadör Barleywine. Verrattuna aiempiin, oli tämän vuoden versioon prosentteja hieman nostettu ja mittarissa oli kokonaiset 10,8%. Olutta oli lisäksi kypsytetty ruotsalaisen tislaamon Mackmyran savuisissa viskitynnyreissä. Aiemmin kokeilemani Mackmyran tynnyreissä kypsytetyt oluet ovat myös olleet kovin savuisia, joten paha sanoa onko se aina tämän tislaamon tynnyrien tuoma lisävivahde vai päätyvätkö juuri nämä savuisimmat yksilöt yleensä panimoiden käyttöön. Näissä tapauksissa savuisuus otti oluesta vahvan otteen, mutta se ei välttämättä ole huono juttu. Ruosniemen Panimon Vuorineuvos Cask Edition peittyi reippaaseen savuisuuteen ja samoin kävi myös Jämtlands Bryggerin Cask Edition Strong Alen.

Asiaan siis. Närken tuttu formaatti eli 0,25l pikkupullo sihahtaa auki ja savuisuus erottuu heti tuoksusta. Olut ei vaahtoa juurikaan ja lasista nousevat Bambergin suuntaan kumartavat savuoluen piirteet, vaikka tämän pitäisikin lokeroitua barleywineksi. Islayn viskeille tyypillinen turpeisuus ja yskänlääke puskevat päälle. Suutuntuma on erittäin tuhti ja ensimmäiset siemaukset menevät moniuloitteista makumaailmaa tutkiessa. Onko tämä savuolut vai barleywine? Kun savuverho hieman hellittää, löytyy sieltä jostain barleywineille tuttu makeus sekä laadukkaiden maltaiden ja humaloinnin tasapaino. Savuisuus on jopa hieman kirpeää kun taas barleywinen pehmeys luo oluelle samettisen pohjan. Oluessa on syvyyttä ja ulottuvuuksia joita mielellään jää tutkimaan: tammea, nahkaa, savustettua kalaa ja meriveden suolaisuutta. Jos prosentteja olisi vähemmän voisi tämä olla jonkin sortin savustettu gose-tyylinen olut… Mielenkiintoinen tyylien risteys. Jätetään lokerointi sikseen sillä tämä on yksinkertaisesti herkullinen, oli tyyli mikä tahansa. Tässä oluessa on hieno tasapaino savun, suolan ja makeuden välillä ja se jää pitkään suuhun kiertelemään. Tämä on sarjassamme oluita siihen myöhäiseen talvi-iltaan ja takan ääressä nautittavaksi.

 

Etiketti

Etiketti

Inget blask

Inget blask

About the Author

Hankala Asiakas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *