Maaliskuinen iltapäiväsessio

Eräänä maaliskuisena sunnuntaina oli tarkoitus kokoontua pienimuotoisesti kokeilemaan muutamaa hypetetyn Pips Meaderyn meadia ja sekalaista olutkaartia. Ei muuta kuin asiaan.

Session avasi Aslinin Beer Drinking Is Not A Crime joka oli miellyttävän kaurainen ja pehmeä neipa-dipa. Kuivahko ja ilman hop burnia mikä oli sopiva avaamaan sessiota. Heti perään lähdettiin Pipsin linjoille. Moiety tarjoili reilusti hunajaa tuoksussa ja mangoa ja vaniljaa maussa. Hunaja tuntui rakeiselta kiinteältä hunajalta ja vanilja komppasi sitä harmonisesti taustalla. Mango tuntui kypsyltä. Varsin maukas ensikosketus kyseiseen tekijään, mutta seuraavat kolme maistiaista saisivat osoittaa onko Pips maineensa arvoinen.

Toinen Pips oli Crème Brewlée (a.k.a. Coffee & Cream) joka jo konseptina, kahvimeadina, kuulosti hämmentävältä. Tuoksussa oli reilusti kahvilikööriä, kahvia ja hunajaa. Hyvin outo kombo jossa kahvi jäi jälkimakuun hieman ällömakeana. Maku oli silti kuitenkin kitkerähkö kahvin johdosta. Paahteisuuttakin oli. Muistutti kauppojen delitiskeillä myytäviä frappucinojuomia. Kolmantena kokeiltiin Dovetail joka sekoitti greipin ja inkiväärin. Kitkerän hapanimelä tuoksu, voikukkainen ja rasvainen maku. Selvästi heikoin näistä meadeista. Viimeinen oli Hesitation joka jo tuoksussa antoi upean vermuutin ja mustikan harmonian. Mustikan maku oli syvä ja vermuutin kitkeryys pehmentyi kuivaksi ja umamimaiseksi jälkimauksi. Tämä oli lähinnä perinteisempiä marjameadeja ja yhdessä ensimmäisen vaniljamangomeadin kanssa session parhaat meadit. Mielenkiintoinen nelikko kokeilla mutta ei tässä ihan vakuututtu Pipsin hypestä (esim. Untappdin korkeimmalle arvioitu panimo)…

Makeiden meadien jälkeen jatkettiin makeiden oluiden parissa kunnostautuneella Omnipollolla. Aon Rum Caramel Coconut Swirl oli tuhti ja siirappinen Omnipollo-olut. Hasselpähkinää mutta esanssista sellaista, bourbonia kevyesti ja muuten melko neutraali ollakseen Omnipollo. Ihan ok. Tähän perään tehtiin aikamatka vuoteen 1985 Thomas Hardy’s Alen kyseisen vuoden vuosikerran merkeissä. Tuoksussa oli selvästi vanhaa kellaria ja tunkkaisuutta. Soijaa, käynyttä omenaa ja kirpeyttä maussa. Tämä oli harmillisesti mennyt pilalle infektion johdosta, sillä sinänsä hienosti kypsyneiden maltaiden päälle oli muodostunut raskas kirpeys joka pilasi koko oluen. Harmi mutta niinhän se on näiden vanhojen pullojen kanssa sillä tämänkään koko säilytyshistoriaa on mahdoton saada selville. Joka tapauksessa oli hauska kokeilla ko. olutta alunperin panneen Eldridge Popen versiota tästä brittiklassikosta. Hapettunutta ja pilaantunutta portiini-/sherrykategorian barleywineä.

New Glarus on tunnettu mainioista hedelmäoluistaan ja tällä kertaa mukana oli Strawberry Rhubarb. Tuoksu oli upean mansikkakarkkimainen vaikka ulkonäkö olikin kuraveden ruskehtava. Maku oli todella mansikkainen ja mehukas, maistuen aidoilta mansikoilta. Raparperiä oli vaikeampi löytää mutta mineraalinen ja pirteä jälkimaku tuli varmaan siitä. Seuraavaksi oli vuorossa pari Modern Timesin tölkkistoutia. Bourbon Barrel Aged Devil’s Teeth with Hazelnut, Vanilla, & Coffee oli todella pehmeän samettinen ja kahvisuus oli mainio. Jälkimaussa pientä alkoholisuutta mutta olihan prosenttejakin 13,5%. Devil’s Teeth Aged In Bourbon Barrels W/ Macadamia Nuts, Cocoa and Coconut puolestaan tarjoili kookosta ja macadamiapähkinöitä. Jälkimaku oli pähkinäinen ja hieman kitkerä, vaikka alkoholi ei siinä yhtä vahvasti tuntunutkaan.

Loppusuoralle napattiin mukaan brittiklassikko ja Englannin #1 olut (Ratebeerin mukaan), Good King Henry Special Reserve (2015), joka oli yrttinen ja vanhemman koulukunnan stout. Laktritsaa, siirappia, ruisleipää ja taikinan juurta. Viimeisenä kokeiltiin Cigar Cityn TBBW -oluena julkaisu Yes, Always!, joka oli bourbontynnyröity stout. Kaikessa yksinkertaisuudessaan todella hyvä ja tasapainoinen stout. Toffeeta ja suklaata oli mukana muttei ylimakea kuitenkaan. Siinä tämän iltapäivän session joten ei muuta kuin seuraavaan kertaan.

 

Omnipolloa

Mansikkaa ja raparperiä

1985

Hammas osa 1

Hammas osa 2

2015

About the Author

Hankala Asiakas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *