Kuukauden kohokohdat: lokakuu

Lokakuu oli hyvä olutkuukausi – useampi hyvä bottleshare, uusia Oktoberfestoluita, Zwanzepäivä sekä monta pitkään odotettua olutta tuli kokeiltua. Muutamista aiheista onkin jo kirjoiteltu pitkin kuukautta ja tässä tiivistelmä niistä muista mainitsemisen arvoisista. Lisäksi kellaria tuli täydennettyä reippaasti ja kypsymässä on jälleen lukuisia uusia herkullisia oluita.

Hapanosastolla tuli vastaan monta erinomaista tapausta. Ruotsin Dugges jatkaa lähes mehumaisten hedelmähapanoluiden linjalla: Tropic Folk oli yksi parhaista happamista tänä vuonna (erittäin maukas ja juuri sopivan kirpeä 3,5% olut, Ruotsin maitokauppoihin tehty siis) sekä Wild Wild Yeast oli myös mainio tapaus, vaikka onkin virallisesti kategorisoitu saisoniksi – puolukalla ja panimokollaboraation myötä espanjalaisella hiivalla höystettynä. Beerbliotek on ottanut vahvasti jalansijaa kotimaan hyllyillä kevyemmillä oluillaan joista erityisesti A Passion For Strawberry Blondes jäi mieleen toimivana Berliner Weissena ja heidän Session IPA oli yllättävän mehukas ja tuoreenoloinen tölkkituote. Brekerietin osakkeenomistajilleen valmistama vuosikertaolut Habitum oli miellyttävä farmhouse ale kuivahumaloinnilla ja omenoilla. Hieman vahvemmista hapanoluista oli Wicked Weedin Black Angel (2015) upea kirsikoilla, luumuilla ja bourbontynnyröinnillä viimeistelty tumma hapanolut – vakuuttava esitys johon bourbonvaniljaisuus toi juuri sopivan ripauksen makeutta. Tilquinin stout-lambic-sekoitus Stout Rullquin (2014-2015) oli kypsynyt pullossa jo vähän aikaa ja oli mielenkiintoinen tuttavuus tyylilajissaan. Pidin itse kuitenkin enemmän viime vuotisesta Zwanzesta jossa happamuus vie voiton stoutin paahteisuudesta, mutta kyllähän Tilquin sekoittaa osaa ja oli tämä odotuksen arvoinen. Tämän vuoden Zwanzesta onkin erillinen tarina blogissa.

Reippaasti humaloiduista oluista jäivät mieleen Fat Lizardin erinomainen Conan Juice IPA joka toi juotavuudessaan ja nimiviittauksessaan mieleen New Englannin humalamehut kuten esim. Trilliumin ja Alchemistin tuotokset. Jos hartaasti odotettu lakiuudistus joskus saadaan maaliin, tulen heti hakemaan tätä muutaman growlerin. Brewdogilla oli hanassa myös panimon Born To Die 04.11.2016 joka tuli juotua viikkoa ennen ko. oluen nimensä mukaista muuttumista juomakelvottomaksi… Hyvää ja varsin kuivaa/terävää humalanektaria. Vastaavista olutsarjoista olisi myös kiva saada Suomeen Stonen Enjoy By IPA tai Lagunitaksen Born Yesterday, mutta epäilen ettei niitä tänne roudata ellei sitten Berliinissä vielä tulla tekemään ensin mainittua.

Lokakuu painottui erityisesti vahvoihin ja tummiin oluisiin. Mikkellerin Recipe 1000 Sauternes tuoksui huikealta ja jälkiruokaviinin makeus tynnyreistä puski mukavasti esille, mutta jäi suutuntumassa kovin ohueksi vaikka olikin ihan maistuva. Sierra Nevadan kellariklassikon Bigfootin parin vuoden ikäinen pullo oli hyvässä vedossa, mutta loput saman vuoden pullot saavat vielä jäädä kellariin odottamaan vuoroaan. Het Uiltjen Peer Pressure oli 15,6% vahvuinen black barley wine skottiviskitynnyreillä ja päärynöillä – hieman sekava vahvuutensa johdosta mutta jollain tavalla viskitynnyrit, vahva paahteisuus ja päärynät toimivat mukavasti yhdessä. Nynäshamnin Bötet -barley winestä julkaistiin keväällä bourbontynnyröity versio joka toi jo erinomaiseen tuotteeseen mukavan lisän. Lervig näytti vuoden 2016 Brewers Reserve Barley Winellä miten tuhti, sakea ja moniuloitteinen ohraviini tehdään. North Coastin klassikosta Old Stock Alesta sain vihdoin testattua myös Cellar Reserve Aged in Wheat Whiskey Barrels (2014) version. Se ei ihan yltännyt ruisviskitynnyröidyn version tasolle mutta oli erittäin miellyttävä ja jopa kevyen oloinen vaikka mittarissa olikin 14,1%. The Brueryn jättiläisoluista kokeiltiin Poterien skottiviskitynnyriversio joka oli piristävä tapaus varsinkin kun kyseinen panimo yleensä ahtaa tämän tyyppiset oluet bourbontynnyreihin  jolloin niistä helposti tulee aivan liian makeita, vaikka hyviä ovatkin. Saman panimon Chronology:6 Wee Heavy oli kuuden kuukauden bourbontynnyröity skottiale, joka rinnakkaisvertailussa Poterien kanssa vei pidemmän korren. Scotch Ale on tyylinä hieman hankala ja allekirjoittaneelle osa toimii hyvin mutta osa ei ollenkaan. Tämä toimi. Monta erinomaista raskaampaa olutta siis kyseessä jotka sopivat varsin hyvin juustojen kanssa nautittaviksi.

St. Bernarduksen Abt 12 on legendaarinen belgialaisolut josta saimme käsiimme Special Deluxe erikoisversion, jota oli pullotettu 600 kpl panimomestarin tyttären häitä varten. Sisältö oli ymmärtääkseni sama kuin tai hieman tuunattu Abt 12 vaikka kääre/etiketti olikin erilainen. Kokeiltaessa olut oli hyvinkin samanlainen kuin normaali Abt 12 – hieno olut joka tapauksessa ja hauska versio pullosta. Tämä olut voi kehittyä hienosti kellarissa mutta tällä kertaa pullo korkattiin samantien. De Halve Maanin Straffe Henrik Wild (2016) on jo kolmannen kerran julkaistu vuosikertaolut ja on allekirjoittaneelle kyseisen panimon suosikki. Viime vuoden version tapaan, olut oli juuri sopiva sekoitus brettahiivaa ja tripelin makeutta. Saksalaisen Schneider Weissen Unser Aventinus (TAP6) julkaistiin neljän vuoden ikäisenä vintagepullona juhlallisesti paperikäärössä. Tämä oli kehittynyt mukavasti pullossa mutta paha sanoa onko se silti parempi kuin tuoreena – joka tapauksessa hieno tuote erinomaiselta panimolta. Lapin Panimon Aihki Dark Lager ja Lapin Amber Lager olivat kummatkin mukavia tuttavuuksia kotimaan pienpanimokentältä ja sopivan maukkaita maitokauppavahvuisiksi.

Stouteista olikin jo kummatkin Bomb! -sarjan oluet arvioitu erikseen, mutta mainitsemisen arvoinen on Põhjalan Cellar Seriesin Taara Avita! joka oli upea rommitynnyröity stout. Kaikkea sitä mitä voimakkaassa stoutissa pitääkin olla ja sopivan makealla rommitynnyrikypsytyksellä viimeisteltynä. Cellar Series on vakuuttanut aiemminkin ja näitä pitääkin pitää silmällä jatkossa. Lopuksi kuukauden erikoisin olut, Brewdogin Neon Overlord, oli jälleen yksi mango-habanero-kokeilu joita on markkinoilla viime vuosina näkynyt useampaan otteeseen. Tämä oli erittäin tulinen mutta jollain miellyttävällä tavalla habaneron polte ja mangon makeus kohtasivat normaalia onnistuneemmin ja maku jäi hyvän tovin polttelemaan suuhun.

 

Straffe Hendrik - Wild 2016

Straffe Hendrik – Wild 2016

Nynäshamn - Bötet Bourbon

Nynäshamn – Bötet Bourbon

Het Uiltje - Peer Pressure

Het Uiltje – Peer Pressure

St. Bernardus - Special Deluxe

St. Bernardus – Special Deluxe

Unser Aventinus 2012

Unser Aventinus 2012

Yksityiskohtia käärössä

Yksityiskohtia käärössä

 

Panimo Oiut Tyyli Maa
Adnams Jack Brand Dry Hopped Lager Lager – Pale England
Alberga Brewing Co. Kauppiaan Olut Lager – Euro Finland
Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan Weihenstephaner Original Lager – Helles Germany
Beerbliotek A Passion For Strawberry Blondes Sour – Berliner Weisse Sweden
Beerbliotek Sally the Saler Sour – Ale Sweden
Beerbliotek Session IPA IPA – Session / India Session Ale Sweden
Beerbliotek Sockerbruket Saison Saison / Farmhouse Ale Sweden
Benediktiner Weißbräu Benediktiner Weissbier Hefeweizen Germany
Bierbrouwerij Emelisse Espresso Stout Stout – Foreign / Export Netherlands
Brasserie Cantillon Iris (2016) Lambic – Other Belgium
Brasserie Cantillon Zwanze 2016 – Cantillon Framboise Lambic – Framboise Belgium
Brekeriet Beer AB Brekeriet Hallon Sour – Ale Sweden
Brekeriet Beer AB Habitum 2016 Saison / Farmhouse Ale Sweden
BrewDog Abstrakt AB:21 Stout – Imperial Oatmeal Scotland
BrewDog Ace of Chinook IPA – Session / India Session Ale Scotland
BrewDog Black Hammer IPA – Black / Cascadian Dark Ale Scotland
BrewDog Born To Die 04.11.2016 IPA – Imperial / Double Scotland
BrewDog Neon Overlord Spiced / Herbed Beer Scotland
Brouwerij Cornelissen Vlaamsche Bandiet Blueberry Fruit Beer Belgium
Brouwerij De Dochter van de Korenaar La Renaissance – Barrel Aged 1.5 Year IPA – English Belgium
Brouwerij De Dochter van de Korenaar Sans Pardon Stout – Russian Imperial Belgium
Brouwerij Den Hopperd Kameleon Donker Bio Brown Ale – Belgian Belgium
Brouwerij St. Bernardus Special Deluxe Belgian Quad Belgium
Cool Head Brew IPAnema Session IPA – Session / India Session Ale Finland
De Halve Maan Straffe Hendrik Brugs Tripel Bier Wild (2016) Belgian Tripel Belgium
Dugges Bryggeri Tropic Folk Sour – Ale Sweden
Dugges Bryggeri Wild Wild Yeast Saison / Farmhouse Ale Sweden
Einstök Ölgerð Icelandic White Ale Witbier Iceland
Eldridge Pope & Co Thomas Hardy’s Ale (2007) Old Ale England
Erdinger Weissbräu Erdinger Pikantus Weizenbock Germany
Fat Lizard Brewing Co. Conan Juice IPA IPA – American Finland
Founders Brewing Co. reDANKulous IPA – Red United States
Geuzestekerij De Cam Nectarine Lambiek Lambic – Other Belgium
Greene King Greene King IPA IPA – English England
Gueuzerie Tilquin Oude Quetsche Tilquin à L’Ancienne (2014-2015) Lambic – Fruit Belgium
Gueuzerie Tilquin Stout Rullquin (2014-2015) Sour – Ale Belgium
Hacker-Pschorr Hacker-Pschorr Oktoberfest Märzen Märzen Germany
Het Uiltje Peer Pressure Barleywine – English Netherlands
Interbrau Thomas Hardy’s Ale (2015) Barleywine – English Italy
Jopen Mooie Nel IPA / Northsea IPA IPA – American Netherlands
Kolk Maak Red Ale – American Amber / Red Estonia
Kona Brewing Company Castaway IPA IPA – American United States
Lapin Panimo/Lapland Brewery Aihki Dark Lager Lager – Dark Finland
Lapin Panimo/Lapland Brewery Lapin Amber Lager Lager – Amber Finland
Lervig Brewers Reserve Barley Wine (2016) Barleywine – English Norway
Mallaskoski Brewery Oktoberrauch Märzen Finland
Mallaskoski Brewery Tough Luck IPA – Session / India Session Ale Finland
Malmgårdin Panimo American Pale Ale Pale Ale – American Finland
Mikkeller Brewmasters Disease Pale Ale – American Denmark
Mikkeller Oktoberpretzel Märzen Denmark
Mikkeller Recipe 1000 Sauternes Belgian Strong Dark Ale Denmark
Mikkeller Sfäär Schwarzbier Schwarzbier Denmark
Nøgne Ø India Pale Ale (IPA) IPA – American Norway
North Coast Brewing Company Old Stock Ale (2014) Cellar Reserve Aged In Wheat Whiskey Barrels Old Ale United States
Nynäshamns Ångbryggeri Bötet Barley Wine Bourbon Barleywine – English Sweden
Põhjala Taara Avita! (Cellar Series) Stout – Imperial / Double Estonia
Page 24 / Brasserie Saint-Germain Rhub’I.P.A. IPA – International France
Panimo Hiisi Paradise Cocktail Pale Ale – American Finland
Panimo Honkavuori 347 (Honkavuoren IPA) IPA – American Finland
Paulaner Brauerei Oktoberfest Märzen / Original Münchner Märzen Märzen Germany
Prairie Artisan Ales Barrel Aged Bomb! Stout – American Imperial / Double United States
Prairie Artisan Ales Birthday Bomb! Stout – American Imperial / Double United States
Pyynikin Käsityöläispanimo Maisteri Simo Pale Ale – American Finland
Pyynikin Käsityöläispanimo Sessio Bitter English Bitter Finland
Riedenburger Brauhaus Riedenburger Hefe-Weizen Hell Hefeweizen Germany
Riedenburger Brauhaus Riedenburger Ur-Weizen / Weisse Organic Hefeweizen Germany
Robinsons Brewery Trooper Extra Special / Strong Bitter England
Rocking Bear Brewers Kuukkari Kreippi IPA IPA – American Finland
Ruosniemen Panimo TechArch Day IPA IPA – Session / India Session Ale Finland
Ruosniemen Panimo TechArch Day Special Bitter Extra Special / Strong Bitter Finland
SABMiller Romania Ursus Premium Lager – Pale Romania
Saimaan Juomatehdas Brewer’s Special Houston Brown Ale Brown Ale – American Finland
Schneider Weisse G. Schneider & Sohn Schneider Weisse Unser Aventinus (TAP6) (2012) Weizenbock Germany
Shepherd Neame Spitfire Premium Kentish Ale English Bitter England
Sideshow Brewery / Brewcats Octobeerfest Märzen Finland
Sierra Nevada Brewing Co. Bigfoot Barleywine – American United States
Spaten-Franziskaner-Löwenbräu-Gruppe Franziskaner Royal Hefeweizen Germany
Spaten-Franziskaner-Löwenbräu-Gruppe Spaten Oktoberfestbier Festbier Germany
Stadin Panimo High Sleep Evening IPA IPA – American Finland
Stadin Panimo South Pacific IPA (5.6%) IPA – American Finland
Stadin Panimo Städtchen Oktoberfest Märzen Märzen Finland
Stockholm Brewing Co. Flädersaison Saison / Farmhouse Ale Sweden
Stockholm Brewing Co. Polaren Putte Sour – Gose Sweden
The Bruery Chronology:6 Wee Heavy Scotch Ale / Wee Heavy United States
The Bruery Poterie – Scotch Barrel-Aged Old Ale United States
Wicked Weed Brewing Black Angel (2015) Sour – Ale United States
Victory Brewing Company Festbier Märzen United States

About the Author

Hankala Asiakas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *