Keskikesän 3 x Imperial Stout (AleSmith, Deschutes, Goose Island)

Juhannuksen toinen (lue ensimmäinen täältä) teemasessio keskittyi imperial stouteihin jossa kolme jenkkijärkälettä kokeiltiin ja arvioitiin viimeistä pisaraa myöten.

Ensin vuorossa oli Suomessakin pikavisiitin tehneen AleSmithin massiivisen kahvistoutin erikoisversio Hammerhead Speedway Stout. “Hammerhead” käsitteenä on varmasti kahvin ystäville tuttu ja tähän stoutiin olikin sen mukaisesti lisätty vielä enemmän kahvia (papuja Afrikasta ja Sumatralta) ja tuoretta espressoa. Tämä versio on aiemmin ollut tarjolla panimon baarissa ja nyt keväällä julkaistu myös ensikertaa pullossa. Saamieni tietojen mukaan se olisi parhaimmillaan mahdollisimman tuoreena joten se ei jäänyt tällä kertaa kellarin uumeniin vaan laitettiin saman tien testiin. Tuoksussa oli runsaasti kylmää kahvia ja maussa oli tuttu Speedway Stoutin tuhti runko mutta tällä kertaa todella kuivana ilman ylimääräistä makeutta. Paljon suklaata mutta myös hieman pippuria. Erittäin tyylikäs ja hienostunut, tasapainoinen kokonaisuus jossa on valtavasti kahvia – jälleen kerran hieno taidonnäyte AleSmithiltä.

 

AleSmith Hammerhead Speedway Stout

AleSmith Hammerhead Speedway Stout

 

Deschutesin 11% vahvuinen The Abyss on legendaarinen olut joka toistuvasti nimetään maailman parhaiden imperial stoutien joukkoon. Odotukset olivatkin huipussaan ja tunnelma tiivistyi kun vaha korkin ympäriltä vihdoin saatiin murrettua ja päästiin kaatamaan tämä juoma laseihin. Kyseessä oli vuoden 2014 vuosikerta joten ikää oli ehtinyt kertyä jo hieman muttei kuitenkaan liikaa. Etiketin määritelmä pullon sisällöstä kuulosti mielenkiintoiselta: Malt beverage brewed with black strap molasses, licorice, with cherry bark and vanilla added with 6% aged in oak bourbon barrels, 11% aged in oak barrels, and 11% aged in oak wine barrels. Maussa eniten läpi puskivat lakritsin suolaisuus ja kirsikkapuun kitkeryys. Suolaisuutta oli hieman liikaa ja mukana myös raudan ja mineraalien makua. Viinitynnyriosuus tuli myös läpi ja siitä oli vaikea sanoa kuinka hyvin se siihen lopulta sopi. Kokonaisuus oli kuitenkin omalla tavallaan tyylikäs ja omaperäinen. Voisikohan tämä kehittyä parempaan suuntaan kellarissa? The Abyssistä on myös olemassa konjakki- ja ruisviskitynnyröidyt versiot joten niitä siis metsästämään…

 

Deschutes The Abyss (2014)

Deschutes The Abyss (2014)

 

Goose Islandin huikeasta Bourbon County -sarjasta oli mukana Bourbon County Brand Stoutin 2014 vuosikerta. Kyseisen olutsarjan oluet ovat tähän asti olleet äärimmäisen hienoja ja erityisesti mieleen on jäänyt vuoden 2010 Brand Vanilla Stout. Vuosikerta 2014 oli allekirjoittaneelle uusi ja odotukset olivat vähintäänkin suuret. Tässä prosentteja oli 13,8% kun yleensä näiden prosentit ovat olleet noin 13-15% välillä. Tuttu bourbonin ja vahvan stoutin yhdistelmä toimi hienosti, makeutta oli sopivasti ja olut oli tyylikäs. Verrattuna muihin vuosikertoihin tuntui ettei runko oli hieman ohuempi mutta muuten tämä oli takuuvarma valinta ja pienellä kellaroinnilla kehittyisi varmasti edelleen.

 

Bourbon County Brand Stout (2014)

Bourbon County Brand Stout (2014)

About the Author

Hankala Asiakas

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *