Great Divide – Hibernation Ale

Old ale, tuo barley winen pikkuveli, on historiallisesti mielenkiintoinen oluttyyli. Ennen vanhaan britit sekoittivat tätä vahvempaa alea kevyempien sekaan asiakkaiden maun mukaan. Panimot kypsyttivät myös vanhoja aleja samaa sekoitustarkoitusta varten jotta kevyisiin ja nuorempiin tuotteisiin saataisiin hieman kypsän oluen hienostuneisuutta. Vähän sama meininki kuin blendiviskeissäkin, joissa monesti hintalappu on korkeampi jos mukana on edes tilkka reilusti vanhempaa viskiä kuin muut sekoitukseen päätyneet liemet. Niin tai näin, monta varsin hyvää old alea on tullut vastaan joista moni yltää prosenteissaan kyllä barley winejen joukkoon ja jopa ohi. Tyylilajien määritelmistä voidaan varmasti kiistellä, mutta hyviä tapauksia ovat olleet riippumatta lokeroinnista. Tähän joukkoon lasken mm. Hair of the Dogin erinomaiset oluet, Brueryn steroidiversiot brittityyleistä, North Coastin huikean Old Stock Ale -sarjan sekä tietysti brittien omat klassikot kuten esim. Thomas Hardy’s Alen (josta aiemmin blogissa vuosikertojen vertailu) ja vaikkapa Fuller’sin Gale’s Jubilee Ale (1952-2002). Viimeisimmän pääsin kokeilemaan noin 12 vuoden ikäisenä pullona ja se oli kypsynyt hienosti mutta hieman alkoi jo ohentumaan alamäen häämöttäessä lähitulevaisuudessa. Hair of the Dogin oluista ovat jääneet erityisesti mieleen lähes täysin hiilihapottomat Cherry Adam From The Wood ja Adam From The Wood (Rye). Todella komplekseja ja moniulotteisia oluita jotka tarjoavat makuelämyksen omassa luokassaan. Brueryn ja North Coastin oluista onkin tässä blogissa aiemmin mainittu useaan otteeseen.

Great Divide, tuo Denverin klassikkopanimo, on päässyt hyvin Suomen markkinoille tänä vuonna ja heidän myyttisten hahmojen innoittamia oluita olemme täällä saaneet hyllyille varsin hyvin. Vielä toki odotellaan Yetin erikoisversioita, jotka ovat Ruotsin monopolissa olleet lähes juokavuotinen perinne jo pidemmän aikaa. Panimon oluet ovat olleet monesti hyviä mutta harvemmin erinomaisia tai ikimuistoisia. Hibernation Ale on vuosittainen talviolut jota kypsytetään kolme kuukautta ennen julkaisemista. Prosentteja on varsin hyvin mutta se voisi tarvita vielä muutaman lisää tuodakseen mukaan vahvan rungon ja paremman kellarointipotentiaalin. Maussa on paahdettuja maltaita, pientä makeutta ja jopa ripaus savuisuutta. Fenolit ovat edelleen pippurisia mutta voisivat toki kellarissa muovautua tuoden mukaan mm. vaniljaa. Olut on miellyttävä ja helposti nautittava eikä alkoholi tunnu maussa. Katkerot ovat kivasti esillä ja jälkimaku on miellyttävä vaikka kovin lyhyt. Tästä voisi toki laittaa pullon tai pari kellariin ja kokeilla ensi talvena uudestaan, mutta varsin alhainen prosenttimäärä ei välttämättä mahdollista kovin pitkää kehityskaarta. Ehkä jo ensi kesäksi grilliruokien kanssa? Tästä, kuten monesta muustakin panimon vahvemmasta oluesta, on tehty tynnyrikypsytetty versio joka olisi mielenkiintoinen kokeilla, vaikka sitten rinnakkain tämän kanssa.

 

Hibernation Ale

Hibernation Ale

About the Author

Hankala Asiakas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *