Garrett Oliver ja pari Ghost Bottlea

Lokakuisen viikonlopun perjantaina sopivasti töiden jälkeen oli edessä tilaisuus, johon Sinebrychoff oli kutsunut pienen joukon sekalaista olutseurakuntaa tapaamaan Brooklyn Breweryn Garrett Oliveria ja nauttimaan samalla pientä purtavaa ja juotavaa. The Brewmaster’s Table -kirjan kirjoittanut Oliver on yksi olutmaailman tunnetuimpia profiileja ja allekirjoittaneen mielikuvat kaverista viiden vuoden takaisesta Ghost Bottle -tastingista, olivat hyvät, joten oli ilo tavata hänet uudemman kerran. Syksyn 2013 tilaisuus järjestettiin Tukholman Oliver Twistissä ja Garrett Oliver pyörikin Tukholmassa siihen aikaan avaamassa Nya Carnegiebryggerietiä. Tuolloin kokeiltiin läjä ns. Ghost Bottleja, jotka ovat panimomestarin kokeellisempia eriä, joita ei pahemmin muualla kuin hänen tilaisuuksissaan nähdä. Kyseisen illan kohokohtia olivat mm. 4 vuotta tynnyrissä kypsynyt Black Ops Late Bottle Vintage 2007 ja vuoden lähes kymmenen vuoden ikäinen Black Chocolate Stout. Mainioita oluita olivat ja olikin jännittävä nähdä mitä hänellä olisi mukanaan tällä kertaa.

Paikalla oli muutamia olutvaikuttajia ja olutväkeä mm. Sinebrychoffilta. Ravintolan pöytä notkui ostereita, bataattiranskalaisia, härkäpapuja ja muita kasvisherkkuja. Kevyttä mutta oluen kanssa toimivaa tarjoilua. Kun ensimmäiset oluet olivat huulilla, saapui itse Oliver paikalle ja tilaisuuden avasi Brooklynin Suomen edustaja yhdessä mm. Sandrosta tuttu ravintoloitsija Richard McCormick. Lyhyiden esittelyjen jälkeen pääsi Oliver ääneen ja piti värikkään ja mielenkiintoisen monologin jossa sivuttiin aihe jos toinenkin. Herra on varsinainen seuramies ja voisi varmasti kertoa loputtomasti tarinoita mutta tällä kertaa aikataulu oli kuitenkin varsin tiukka. Jos Oliverin kirja The Brewmaster’s Table on tuttu, ovat hänen uraansa vaikuttaneet olutmatkat Eurooppaan varmasti tuttuja. Niitä sivuten hän avautui amerikkalaisen olutskenen viime vuosikymmenien noususta ja totesi etteivät panimot siellä ole välttämättä muita luovempia, vaan yksinkertaisesti purkavat kotimaansa heikon “olutlähihistorian” perinnettä mitä kunnianhimoisemmin. Oliver jatkoi kehumalla Euroopan monimuotoisia olutkulttuureja ja kertomalla niiden vaikutuksesta Amerikan skeneen aikoina ennen ja jälkeen kieltolain. Oliverin kirja on jo 15 vuotta vanha mutta edelleen mielenkiintoinen varsinkin jos oluthistoria ja oluen ja ruoan liitto aiheina kiinnostavat. Kirja teki aikanaan lähtemättömän vaikutuksen myös allekirjoittaneeseen.

Niin ne oluet? Mukana oli muutaman Brooklynin perusoluen lisäksi kolme mielenkiintoisempaa isomman formaatin olutta. Ghost Bottle Anomaly oli valkoviinin pohjasakalla höystetty panimon belgityylinen strong ale Local 1. Kyseinen käsittely antoi makealle pohjalle edelleen tilaa mutta toi siihen mukaan miellyttävän happamuuden. Helposti nautittava tapaus. Toinen Ghost Bottle oli Dark Matter. Etiketistään huolimatta vain 5% vahvuinen bourbontynnyröity brown ale maistui reilusti bourbonilta, sokerikiteiltä ja maltaiselta. Oliver ei itse ollut aikanaan ennustanut oluen kestävän vuotta pidempää kypsytystä mutta nyt se oli muutaman vuoden ikäinen ja edelleen varsin hyvässä kunnossa. Viimeinen olut oli Cuvée Noire – appelsiininkuorilla höystetty ja Woodford Reserve -bourbontynnyröity belgityylinen stout. Maku oli oikeastaan varsin lähellä panimon Black Opsia mutta oletettavasti eri hiivalla tehty. Appelsiininkuoret eivät aluksi maussa tuntuneet mutta lämmetessään ne nousivat paremmin esiin belgisuuntaan kallistuvan makeuden päällä. Kypsymisen merkkejä ei kokeiltu vuoden 2014 pullo vielä näyttänyt, joten siihen voisi varmasti palata vielä myöhemmin.

Mukava tilaisuus hyvien oluiden, ruoan ja mielenkiintoisen juttuhetken muodossa – kiitos järjestäjille!

 

Tilaisuuden isännät

Pöydän antimia

Anomaly

Dark Matter

Cuvée Noire ja osteri

About the Author

Hankala Asiakas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *