Funky Buddha – Maple Bacon Coffee Porter

Maailman paras portteri (Ratebeer Best 2015), kultamitali World Beer Cupista, parin viimeisen vuoden TOP100 listalla (Ratebeer Best) ja tätä kirjoittaessa 2. sijalla porttereissa Ratebeerissä. Treidaajien suosima ja kerran vuodessa julkaistava diner-tyyppinen, energiapitoinen aamianen pullossa. Suolaista, makeaa ja paahteista portteria on siis luvassa. Tämä olut oli vain saatava, päätin pari vuotta sitten ja nyt vihdoin saatiin pullo testiin. Lunastiko se siihen kohdistuvat valtavat odotukset ja vakuuttiko se äärimmäisen kriittisen raadin?

Tuoksu on mahtava ja huokuu amerikkalaisia pannukakkuja, siirapissa uivia tietysti. On todella haastavaa ensin keskittyä haistelemaan sillä tätä haluaa maistaa samantien ilman sen pidempiä analyysejä. Ensimmäisen kulauksen aikana tuntuu kuin kaikki portterien ja tummien oluiden ulottuvuudet vilisevät silmissä ja leikkivät aisteilla. Tätä on vaikea kuvailla mutta mahdoton unohtaa. Toisella ja kolmannella huikalla joukosta nousee esiin tuhtia kermaisuutta, täydellisen pehmeää maitokahvia, pekonin suolaisuutta ja siirapin makeutta. Tässä kahvi muistuttaa Jamaikan Blue Mountainin kahveja – äärimmäisen pehmeää ja lähes täysin ilman katkeruutta. Jokainen kulaus pitää jaotella osiin ja käydä läpi erikseen löytääkseen eri maku-ulottuvuudet. Jostain paahteisuuden takaa ilmestyy lakritsia ja vaniljaa. Jos laittaisi pekonit ja pannukakut siirappeineen mikseriin yhdessä vaniljakermajäätelön ja kahvin kanssa, voisi siitä syntyä jotain joka muistuttaisi tätä. En lähtisi kokeilemaan mutta tätä hämmentävän moniuloitteista portteria siemaillessa lähtee mielikuvitus sekkailemaan. Suutuntuma on samettinen ja rakeinen samanaikaisesti, ei sekään siis ihan yksiuloitteinen.

On uskomatonta ajatella että näinkin kevyt (6,4%) portteri voi sisältää näin valtavan makuelämyksen. Voisi kuvitella oluen olevan tuplasti vahvempi ja tynnyrikypsytetty että mukana olisi näin laaja kirjo makuja, mutta ei, tässä on vain tehty asiat aivan oikein ja hiottu resepti viimeisen päälle kuntoon. Tämä makean ja suolan yhdistelmä portterissa ei tietenkään ole kaikkien mieleen, mutta jokaisen itseäänkunnioittavan olutharrastajan (ja panimomestarin) tulisi kokeilla tämä jos haluaa kokea mitä portteri voi parhaimmillaan olla. Tämä nousee hyvin lähelle allekirjoittaneen toplistaa ja yhdeksi 2016 parhaista kertaheitolla. Tämän(kin) oluen ympärille on järjestetty festivaali joka sisältää mm. teemaan sopivan “hangover brunchin”. Kyllä ne Jenkit oluen markkinoinninkin osaavat.

 

Lähikuvassa

Mustaa siirappia

About the Author

Hankala Asiakas

2 Comments

Hankala Asiakas

Kiitos! Tämä hankittiin Tanskasta Mikkelleriltä pari vuotta sitten. Toivotaan että lisää tulee Euroopan jakeluun jossain vaiheessa!

Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *