Founders KBS (2015) – mitä vuodessa tapahtuu?

Foundersin KBS, viime kesän satoa, pullotettu helmikuussa 2015 ja parasta ennen saman vuoden marraskuun loppuun mennessä. Tämän tyylin oluissa on yleensä hyvä skipata moiset “suositukset” ja unohtaa (voiko olutkellariin oikeasti unohtaa jotain?) pullo, kunnes se joskus myöhemmin kellarin syövereitä penkoessa osuu käteen. Tämän oluen kellaroiminen jakaa helposti mielipiteet eikä tästä tunnu olevan olutnörttien yhteistä konsensusta juodako tuoreena vai vasta vuosien kuluttua. Täällä on mielenkiintoinen artikkeli, toki vanhemmista vuosikerroista, jossa analysoidaan viiden vuosikerran pullot vertikaalissa.

Lasiin kaatuu pikimusta juoma jossa on minimaalinen ruskehtava vaahto. Tuoksussa on runsaasti jääkahvia, pölyisyyttä kuin hengittäisi kahvipöllyisen kangassäkin lävitse, merisuolasuklaata ja hieman yllättäen myös hunajaa. Ensipuraisu ja suutuntuma on edelleen massiivinen, runko yhtä tuhti kuin tuoreenakin mutta maku on ehkä hieman lyhyempi kuin vuosi sitten. Kahvi jää kielelle ja alkoholi polttaa kevyesti mutta sitä ei helpolla huomaa. Suu turtuu hieman kulausten lukumäärän kasvaessa. Päällimmäisenä on edelleen kahvi ja hieman paahtuneet tai jopa palaneet kahvipavut. Hieman lakritsinjuurtakin. Tyypillisiä imperial stoutin pullossa kypsymisen makuja kuten esim. vanhoja nahkaisia matkalaukkuja tai yskänlääkettä ei vielä huomaa vaikka kuinka niitä hakisi. Viinaisuus ei ole vähentynyt mutta bourbontynnyröinti on selvästi astunut takavasemmalle. Makeutta on edelleen mutta jälkimaku on kuivahko – lasin reunoilta huomaa sokerin jäljet.

Jos näitä vielä kellarista löytyy, ei tämän pistokokeen perusteella tarvitse niiden kanssa kiirehtiä. Tämä peto tarvitsee lisäaikaa kellarissa joten katsotaan mitä puolia tästä jatkossa paljastuu.

 

Pullo ja sen sisältö

Pullo ja sen sisältö

Vuosimalli 2015

Vuosimalli 2015

About the Author

Hankala Asiakas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *