FiftyFifty Eclipse – kolmellatoista tapaa

Kalifornialaispanimon ympärivuotinen Totality -stout toimii pohjana vuosittaisille tynnyrikypsytetyille erikoisversioille. Yleensä puolen vuoden tynnyröinnin jälkeen olut syntyy uudelleen nimellä Eclipse ja kyseisten versioiden lanseeraaminen tapahtuu loppuvuodesta. Vuodesta 2007 lähtien on Eclipsejä valmistettu kymmeniä eri versioita/vuosikertoja ja tällä kertaa ohjelmassa oli 13 eri versiota vuoden 2016 lanseerauksesta. Tämä oli vuorossaan kolmas Eclipse -ilta ja kahta edellistä vietettiin pari-kolme vuotta sitten. Aikanaan näitä oli mahdollista hankkia lähinnä Mikkellerin nettikaupasta mutta tänä vuonna niitä olikin jo laajemmin jakelussa. Oli hyvä aika koostaa yhteen vuoden 2016 oluista suurin osa ja katsoa mikä versio nousisi porukan suosikiksi. Aiemmin jopa saman version, mutta eri vuosikerran, väliset vaihtelut olivat voineet olla suuria. Esimerkiksi kahviversio nousi suosikiksi yhtenä vuonna, mutta vuotta myöhempi vuosikerta ei yltänyt samoihin sfääreihin. Näissä on myös ollut hauska huomata miten suuri ero eri tynnyreillä ja erilaisilla tynnyrien sekoituksilla on lopputulokseen, vaikka pohjaolut onkin yksi ja sama. Kaveriksi tälle kokoonpanolle oli varattu erilaisia tummia suklaita.

Evan Williamsin 10-13 vuotiasta bourbonia sisältäneissä tynnyreissä puolen vuoden ajan säilytetty Eclipse – Evan Williams (2016) avasi illan ja oli tyylikäs, kahvinen, suklainen ja laadukkaan tuntuinen aloitus. Hyvin perinteinen bourbontynnyröity stout vaniljaisella ja tammisella vivahteella. Ei mieleenpainuva muttei myöskään heikko alustus. Seuraavaksi kokeiltu Eclipse: Buffalo Trace (2016) oli taasen hieman pidempään, tarkkaan ottaen 225 päivää, 12-vuotiasta bourbonia sisältäneissä tynnyreissä kypsytelty versio. Maussa tuntui Nutellaa, pannuun palanutta kahvia ja pomeranssinkuorta. Hieman yllättävä appelsiinin maku nousi jostain esiin. Kolmantena vuorossa oli Eclipse – Coffee (2016). Tässä oli 45% Totality -perusolutta, 45% Elijah Craig 12 -versiota ja 10% kahvia (oletettavasti cold brew muodossa). Maku oli todella marjaisa, kuivan kahvinen ja hyvin erilainen kuin kaksi aiempaa. Tämä jakoi yleisön mutta kaikki olivat samaa mieltä siitä, että tämä versio oli hyvin kaukana kahdesta edellisestä. Edellisten oluiden pehmeys oli muisto vain.

Kahvin jälkeen palattiin hyvin pehmeän ja miellyttävän version pariin. Eclipse – Colonel E.H. Taylor, Jr. Seasoned Wood (2016) oli Buffalo Trace -tislaamon, bourbonlegenda Taylorin mukaan nimetyn, erikoisviskin tynnyreissä kypsytetty versio. Hunajaa, fariinisokeria ja silkkinen suutuntuma. Tässä vaiheessa tuntui jo että tässä olisi yksi illan kohokohdista. Seuraavaksi nautittu Eclipse – Cognac (2015) tarjoili upean tasapainon jossa oli juuri sopivasti konjakkivivahdetta. Täytyy myöntää että tämä versio aluksi hieman epäilytti – olisiko luvassa viinainen ja kaoottinen sekamelska? Ei huolta, tässä oli hyvin onnistunut tasapaino ja makumaailma, joka toi mieleen belgiquadien makeuden ja maltaisuuden. Tämä oli illan ainoa vuoden 2015 pullo mutta ilman tuoreempaa vertailukappaletta, oli pullossa kypsyminen vaikeampi arvioida. Kovin pitkälle kypsyneeltä tämä ei kuitenkaan maistunut.

Seuraavaksi vuorossa oli Eclipse – Grand Cru (2016) eli panimon eri tynnyriversioista tekemä sekoitus. Harmillisesti ei tästä sen tarkempia speksejä löytynyt joten tarkka sekoitus jäi mysteeriksi. Maku oli hyvin perinteinen ja ihan sopivan tasapainoinen bourbontynnyröity jenkkistout. Sokerinen ja vaniljainen olut sopi hyvin yhteen tumman appelsiinisuklaan kanssa. Suhteellisen neutraalilla linjalla jatkoi Eclipse – Old Forester (2016) joka oli puinen ja kuivahko. Markkinoiden vanhimman (?) bourbonbrändin tynnyreissä kypsytetty olut jätti valitettavasti hieman kylmäksi eikä siitä jäänyt mitään erityistä muistoa. Eclipse – Tart Cherry (2016) oli ennakkoon hieman hämmentävän kuuloinen sekoitus ja se tosiaan maistui siltä konvehtirasiaan viimeiseksi jäävältä kirsikkaliköörikonvehdilta, jota kukaan ei siltikään huoli. Kirsikka huokui viinaisuutta mutta tuntui samalla cocktailkirsikalta eikä siten kovin luonnolliselta. Tämä oli selkeästi illan huonoin olut tähän mennessä. Vielä ei palattu bourbontynnyreihin vaan maistettiin Eclipse – Apple Brandy (2016), jossa tuntuivat calvados, hedelmäinen moonshine ja Alppien yrttitisleet. Hieman sekava kokonaisuus jota siivitti varsin tiukka alkoholin jälkimaku.

Iowalaisen Templeton -tislaamon tynnyreissä kypsynyt Eclipse – Templeton Rye (2016) oli tuttu entuudestaan kesältä, mutta sitä päästiin nyt kokeilemaan oikeassa kontekstissa, rinnakkain muiden kanssa. Ruis tuntui maussa ja loi oluelle rukiisen pohjan, jonka päällä vaniljaisuus leikki tyylikkäästi päättyen kevyeen tulisuuteen, joka jatkui jälkimaussa. Tämä oli varsin miellyttävä. Heti perään kokeiltiin Eclipse – Vanilla (2016) joka haastoi kirsikkaversion illan huonoimpana yrityksenä. Vanilja tuoksui keinotekoiselta ja maku muistutti länsinaapurimme esanssipanimon surkeimpia tuotoksia… Lähes mahdoton saada juotua loppuun. Edes karamellisuklaan paritus tai sekoittaminen kirsikkaversion kanssa eivät pelastaneet tätä sotkua. Sen jälkeen olikin aika korkata aiempien vuosien perusteella ennakkosuosikiksi kohonnut Eclipse – Elijah Craig 12 (2016). Aiemmin olimme kokeilleet eri ikäisiä Elijah Craig -tynnyröityjä versioita ja ne olivat keskimääräisesti olleet varsin hyviä. Tämä versio tarjosi selvästi illan komplekseimman makumaailman, jossa tuoreet tupakanlehdet, kahvin marjaisuus, puun kuivuus ja bourbonin vaniljaisuus viettelivät läpi vaiheittaisen makuskaalan. Upea kokemus. Illan päätti myös laadukas Eclipse – Rye Cuvee (2016) jossa vaniljaisuus oli hyvin tasapainossa oluen muiden elementtien kanssa ja jonka jälkimaku oli todella pitkä ja pehmeä.

Tällä kertaa kokoonpano oli hyvin tasainen, josta parhaaksi nousivat Colonel E.H. Taylor ja Elijah Craig 12, kun taas Cherry ja Vanilla jäivät muiden jalkoihin. Katsotaan tulevaisuudessa miten uudet vuosikerrat ja versiot pärjäävät – toiseen kertaan siis.

 

Vaha kertoo mikä versio on kyseessä

Imperial stout + suklaa = kyllä

About the Author

Hankala Asiakas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *