Brygghus 19 – My Oak Balalaika

Ruotsalaispanimon Brygghus 19:n bourbonkypsytetty imperial stout My Oak Balalaika on ensimmäinen kokeilemani olut kyseiseltä pieneltä panimolta. Tämä yhdistelmä on monesti mielenkiintoinen ja välillä jopa erinomainen joten lasiin vaan. Ilta-auringon laskiessa Tapiolan keskuksen taakse oli tämä juuri sopiva valinta kevyen iltalämmön viimeisiin hetkiin.

Panimon vuonna 2013 valmistama pohjaolut My Balalaika kaadettiin 120 päivän ajaksi eri tislaamojen bourbontynnyreihin muhimaan. Olut oli myös julkaisemisensa jälkeen ehtinyt kypsyä pullossa lähes pari vuotta, jonka kohdalla imperial stoutista yleensä huomaa hyvin mihin suuntaan kehitys menee. Siinä vaiheessa on hyvä tarkastaa jatkuuko kehitys vai alkaako alamäki sillä ero on tuoreeseen voi olla merkittävä.

Tuoksussa tuntuu pullossa kypsyneen stoutin tiivistetty rusinainen ja kiisselimäinen kuivattujen hedelmien makeus. Myös hieman öljymaalia ja kemiallista pistoa kun tarpeeksi nuuhkii. Maussa tuntuu heti tuhti runko joka tosin oluen lämmetessä hieman ohenee. Lakritsia on runsaasti ja myös kermatoffeeta. Alkoholia on 12,6% ja se pysyy hyvin piilossa mutta jälkimaussa se hieman polttelee. Jälkimaku on pitkä ja mukana on myös jouluisia vivahteita – glögiä, pipareita homejuustolla ja neilikkaa. Hiiva tunkee myös hieman läpi lopussa.

Hyvä olut ja sopivasti kypsynyt – paha tosin sanoa olisiko se vielä kovasti muuttunut vuoden parin lisäkypsytyksellä. Uutta erää olisi panimon mukaan luvassa tänä vuonna.

 

Pullo ja sen sisältö

Pullo ja sen sisältö

About the Author

Hankala Asiakas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *