Brooklyn Black Ops 2012

Ison Omenan Brooklynistä ponnistava panimo on varmasti kaikille jo tässä vaiheessa tuttu. Erinomaisen showmiehen Garrett Oliverin luotsaama panimo tuo markkinoille runsaasti uusia oluita, tosin vielä Suomeen varsin maltilliseen tahtiin. Monia sesonkituotteita ja pienempiä eri olisi kiva saada useammin tännekin asti. Alkossa oli muutamia vuosia sitten tarjolla mysteerinen imperial stout Black Ops, vuosimallia 2012. Paria vuotta myöhemmin tuli vuosikerta 2013 kokeiltua vain noin vuoden ikäisenä erään pitkän illan päätteeksi. Yltiövaniljaisesta ja massiivisesta stoutista jäi lähinnä makean tuhti muisto. Kyseessä on tynnyrikypsytetty ja samppanjahiivalla höystetty 10,5% olut jota ei periaatteessa pitäisi olla olemassa

Näin reilut neljä vuotta myöhemmin oli aika kaivaa esiin Black Ops 2012 ja katsoa mikä kyseisen vuosikerran kunto on. Tuoksu oli hyvin mieto ja kevyt. Pientä paahteisuutta tuli läpi, makeus ei tuoksusta käynyt ilmi ja jossain taustalla tuoksui pannuun palanut kahvi. Kroppa oli ohuen tuntuinen, toki lämmetessään se hieman laajeni. Missä se samppanjahiiva oli? Stoutin makumaailmassa sitä on toki hieman vaikea paikantaa ja voi olla että vuodet olivat vieneet sen mennessään. Maitokahvin täyteläisyys oli miellyttävä osa maussa. Hienoista poreiluakin oli suutuntumassa – oliko se samppanjahiivasta johtuvaa vai aistien luomaa harhaa? Lämmetessään olut nosti esiin nahkaisuutta ja vaniljaa, päättyen kuitenkin varsin yksinkertaiseen loppusäveleen. Valitettavasti tämä ei välttämättä pullossa kypsymisestä kovasti ollut kehittynyt, toisin kuin 3-4 vuotta sitten maistettu Black Ops Late Bottle Vintage (2007), joka oli ensin levännyt neljä vuotta bourbontynnyreissä, jonka jälkeen samppanjahiiva oli lisätty. Kyseinen olut tuli vastaan Oliverin vetämässä tastingissa Tukholmassa ja elämystä siivitti luonnollisesti herran oma show. Siinä makeutta oli hieman enemmän ja tynnyrit olivat tehneet terää pohjaoluelle ennen hiivan lisäämistä. Aika toki kultaa muistot mutta miksipä ei.

 

Piilossa

About the Author

Hankala Asiakas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *