Brooklyn Black Chocolate Stout – mitä kolmessa vuodessa tapahtuu?

Testissä tällä kertaa lokakuussa 2013 pullotettua Winter 13-14 erää Brooklynin lippulaivastoutista. Tämä on yksi kellarointioluiden klassikko josta olen aiemmin kokeillut noin yhdeksän vuoden ikäistä pulloa. Se oli kehittynyt hienosti ja mukana oli paljon kaikkea sitä hyvää mitä aika tuo laadukkaalle stoutille – nahkaa, kuivattujen hedelmien tiivistettä, sherryä, portviiniä ja sitä yskänlääkemäistä mausteisuutta (joka tosin helposti jakaa mielipiteet). Näin lähes kolmen vuoden kohdalla onkin hyvä tarkistaa tämänhetkinen kellarikunto. Tämä olut on myös mainittu Patrick Dawsonin erinomaisessa kirjassa Vintage Beer jossa siitä on 10 vuosikerran analyysi johon tätä on hyvä peilata.

Tuoksussa on odotetusti paljon tummaa suklaata joka levittäytyy tasaisesti ja pehmeästi sieraimiin. Tarkempi nuuhkiminen tuo esille kahviliköörin vienon poltteen. Makumaailma on edelleen kompleksi ja suun valtaa ensin tuhti, makeahko suklaisuus joka päättyy nopeasti kuivaan kaakaoon jättäen jäljelle hieman karvaan liköörimäisen lämmön. Tästä ei vielä kovin helpolla löydä niitä hyvin kypsyneen stoutin makuja mutta juoman hieman lämmetessä niitä nousee esiin pikkuhiljaa. Ei kuitenkaan kovin paljon. Tuoreena tämä on varsin tulinen mutta nyt se on laantunut, jälkimaku jopa hieman karamellinen ja rasvainen. Tähän tarvitaan enemmän sitä tiivistettyä hedelmällisyyttä ja tuntuu että tämä on vielä vähän kesken.

Dawson kirjoittaa että vahva alkoholin maku muuttuu kermaisuudeksi jo vuoden kypsytyksen jälkeen ja tämä oli huomattavissa myös avaamassani pullossa. Hän mainitsee myös että neljän vuoden kohdalla nahkaisuus muuttuu tupakaksi joka jakoi kirjan raadin mielipiteet. Lopuksi hän kiteyttää että jo vuoden kypsytys tuo espresson aromit vahvemmiksi mutta useamman vuoden kellarointi tuo vuorostaan enemmän sherryä, rusinoita ja tummaa suklaata. Vajaan viiden vuoden kohdalla pitäisi lääkemäisen maun nostaa päätään.

Tämä tarvitsee lisää aikaa. Toimiihan tämä mainosti tälläisenään mutta uskon että vuodet tuovat tullessaan vielä enemmän luonnetta. Palataan siis asiaan…

 

Brooklyn Black Chocolate Stout (Winter 13-14)

Brooklyn Black Chocolate Stout (Winter 13-14)

Lähikuvassa

Lähikuvassa

About the Author

Hankala Asiakas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *