Hotel Haven x Brekeriet

Toukokuinen perjantai-ilta piti sisällään sekä vierailun Korjaamon Sour Spring Break -hapanolutfestivaalille että huippuluokan illallisen Hotel Havenissa, jossa illan isäntänä oli Fredrik Ek, yksi ruotsalaisen Brekeriet -panimon perustajista. Hotel Haven on jo pidempään järjestänyt erilaisia Beer Maker’s Dinner -illallisia eri panimoiden kanssa ja tällä kertaa vieraana oli länsinaapurimme paras hapanolutpanimo.

Ilta alkoi vieraiden saapuessa idylliseen ja historialliseen ravintolaan jossa vanhat puulattiat narisivat ja seinät huokuivat menneiden vuosien elämää. Pöytä oli katettu koreaksi ja täynnä laseja sekä aterimia, kuten paremmassa ravintolassa kuuluukin. Brekerietin Fredrik toivotti vieraat tervetulleiksi ja allekirjoittaneelle, ko. panimon pienosakkaana, oli erityisen mukava vihdoin tavata kasvotusten. Vuosien yhteydenpidon kautta tutuksi tullut Fredrik oli mukava kaveri joka kuljetti vieraat läpi illan jossa kävimme läpi panimon historiaa, pohjoismaista olutpolitiikkaa sekä mainioita ruokaparituksia.

Ensin lasiin kaadettiin Vild -tynnyrisarjan Bror. Sour brown tyylinen olut oli kypsytetty portviinitynnyreissä kahden vuoden ajan. Kevyen kirpeä maku, tanniinisuus ja kuivahko jälkimaku tekivät oluesta varsin persoonallisen. Olut oli alunperin tehty Fredrikin 40-vuotislahjaksi. Samalla hän kertoi panimon perustamisesta ja miten he alunperin aloittivat maahantuonnilla, josta lopulta kasvoi heidän oma hapanoluisiin keskittyvä panimo. Vuonna 2015 heillä oli osakeanti ja loppu on historiaa.

Alkuruoka oli kevyt kasviskokonaisuus, jonka kaveriksi tarjoiltiin Sour & Salt. Tuoksussa oli limettimehua ja maussa suolaisuutta sekä kevyttä mineraalisuutta. Herkullinen salaatti ja kevätkääryleen avokaadon umami toimi papaijan makeuden ja hapanoluen kanssa hienosti. Alkuruoan kylkeen tarjoiltiin myös erinomaista maalaisleipää ja suolaista voita.

Seuraava annos sisälsi ravunlihaa vartaassa ja tomaattikeiton joka kaadettiin erikseen lautaselle. Olueksi oli valikoitunut allekirjoittamalta kokeilematta jäänyt Slice And Dice. Somessa tämän perään kuolaus ei ollut turhaa vaan olut oli erittäin maistuva ja freesi. Suolakurkkua, tuoreenmaan kurkkua ja tavallista markettikurkkua kaikkine vivahteineen. Ruoka oli herkullista ja sen savuisuus toimi hyvin kurkkuoluen pirteyden ja pehmeyden kanssa.

Pääruoaksi tarjoiltiin hapan vadelman ja laktritsin vivahteinen Lick My Bub. Kyseessä on siis “Bub” eli ruotsalaisessa irtokarkkikulttuurissa tunnettu vadelma-laktritsipääkallo. Ruoka-annos sisälsi sous vide -metodilla valmistettua ankkaa ja herkullista aasialaiskastiketta maapähkinöillä (satay) ja aniksella. Ankka ja vadelma-laktritsi -kombo toimi yllättävän hyvin. Rasvainen, suolainen ja jopa kevyesti savuinen ankka ja anis komppasivat olutta hyvin. Ja toisinkin päin.

Jälkiruoaksi oli tarjolla korianterijäätelöä (!) joka oli upean tummanvihreää ja herkullista. Kyljessä oli märkä ja tahmea sponge cake. Kokonaisuus oli upeasti tyylitelty lautaselle, kuten illan muutkin annokset. Tähän oli tarjolla kahta eri Vild -tynnyrisarjan olutta. Sourbon tarjoili vienon vaniljan ja tymäkän happamuuden kuivalla tynnyrin puun maulla. Vanilj puolestaa tuoksui erittäin vaniljaiselta mutta maussa se jäi hieman happamuuden taustalle. Sourbon tuntui selvästi paremmalta jälkiruoan kanssa ja muutenkin.

Iso kiitos Hotel Havenin porukalle kutsusta mukaan tähän iltaan. Tämä konsepti on mainio tapa tutustua tietyn panimon tuotteisiin erittäin hyvin laitetun ruoan kanssa. Illan pääkokki kävi säännöllisesti myös esittelemässä ruoat ja oli mukavan ja pätevän oloinen kaveri. Puitteet ja ruoat olivat laadukkaita ja oli hienoa saada panimon edustaja mukaan herkulliseen iltaan hyvässä seurassa.

 

Menu

Sour & Salt

Salaattihommia

Slice & Dice

Lick My Bub

Ankkaa

Ankkaa

Vild – Sourbon ja Vanilja

Jälkiruokaa

About the Author

Hankala Asiakas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *