Angola, Botswana ja Namibia – Olutta etsimässä

Afrikkaan oluen perässä? Siihen tarkoitukseen on parempiakin kohteita eli kyseessä ei ollut ns. #beercation, mutta matkailu ja oluet ovat yleensä erinomainen yhdistelmä, riippumatta kohteesta. Parin aiemman reissun osalta kyseiseen maanosaan, ei odotuksena ollut kuin vaaleita pohjahiivaoluita ja tavoitteena kokeilla mahdollisimman montaa sellaista näistä ja naapurimaista. Lennot Qatarin kautta eteläiseen Afrikkaan ja tien päällä reilut pari viikkoa – ja menoksi.

Vajaan kuuden tunnin lento Helsingistä Qatariin, jossa reilun pituinen välilasku pääkaupungissa Dohassa. Se oli hyvä tilaisuus tutustua tähän pieneen maahan joka osoittautui varsin kuivaksi kohteeksi. Kaupungista, kuten myös lentokentältä, puuttuvat täysin keitaat janoisille oluen ystäville. Täysin ja täysin on toki hieman liioittelua sillä kaupungissa on jokunen hassu baari muutaman kansainvälisen hotellin yhteydessä ja kentällä, tarpeeksi arvokkaalla lentoyhtiön kortilla, avautuvat myös portit hanojen ääreen. Ylihintainen Leffe sai tällä kertaa kelvata janojuomaksi. Qatarin vuoden 2022 Fifa World Cupin ja janoisten brittifanien yhtälö onkin mielenkiintoinen. Lentokoneessa toki olut virtasi normaaliin malliin ja pian oltiinkin Afrikassa. Tässä maakohtaisesti tiivistetyt olutelämykset.

Angolassa ei turisteihin törmää ja maailman maiden korruptiolistojen kärkikahinoissa tukevasti roikkuva valtio ei olutmielessäkään ole paratiisi. Ratebeerin listoilla on kokonaiset neljä olutta Angolasta ja Untappdiin saatiin kuusi uutta täppäystä – vaaleita lageroluita jotka toki janoisen turistin tiellä pitivät. Toisaalta kun ympärillä on Leijonakuningas-elokuvan maisemat eläimineen, asiantuntevat oppaat ja sekalainen kokoonpano expatteja (+yksi janoinen turisti), ei ollut ongelmaa korkata olutta kuin olutta. Maan historia on mielenkiintoinen Kylmän sodan, Neuvostoliitto-Kuuba-akselin yhteistyön ja tietysti Portugalin siirtomaataustan johdosta. Vasta 2000-luvulla päättyneen sisällissodan vaikutukset näkyvät edelleen ja tämä ei ole varteenotettava matkakohde, ellei ole reippaasti seikkailumieltä ja valmistautunut äärimmäisen byrokratian ja korruption syleiltäväksi. Vähemmästäkin janottaa.

Kun Angolasta oli selvitty kaakkoon Botswanan pääkaupunkiin Gaboroneen, oli kyseessä toinen maa joka ei oluistaan ole tunnettu. Ratebeerin mukaan maassa on kokonaiset kolme eri olutta. Kaksi paikallisen (=SABMillerin paikallistehtaan) panimon lageria (yllätys) ja yksi aiemmin kokeiltu Afrikan ihme – Chibuku Shake Shake. Jälkimmäinen on hämmentävä maitopurkissa myytävä vaalea pirtelömäinen (ei hyvällä tavalla) kokkareinen liemi. Durrasta ja maissista valmistettua juomaa päästiin kokeilemaan viitisen vuotta sitten Malawissa. Kun sitä ei ruokakaupoista löytynyt, päästiin paikallisten vinkkien avulla apajille. Erään kaupungin torin perimmäisessä nurkassa oli paikallinen “myyjä” joka sujuvasti sivelsi auki näitä purkkeja viidakkoveitsellään. Juoma maistui äärimmäisen vastenmieliseltä mutta pitihän sitä silloin kokeilla – check. Tällä kertaa ei siis tarvinnut tätä juomaa etsiä joten paikallisoluista sai riittää St Louis – 3,5% lager joka ei maistunut miltään. Ei siis edes pahalta tai epäonnistuneelta, vaan ei yhtään miltään. Ei edes vetiseltä jenkkibulkkilageriltakaan. Hämmentävä tunne kun beer geek ei pääse latelemaan adjektiiveja ja vertauskuvia kokemastaan oluesta. Onneksi paikallisissa myymälöissä oli naapurimaiden oluita ja ilahduttavasti myös muutama Etelä-Afrikan käsityöläisolut. Auringon paahtaman pään, helteen uuvuttaman kehon ja kuivan suun iloksi vastaan tuli jopa muutama humalavetoinen käsityöläisolut etelänaapurista. Oluet eivät olleet mitenkään kummoisia mutta jo etiketissä lukenut craft beer auttoi helteen keskellä valamaan toivoa muustakin kuin vaaleasta lageroluesta. Botswanassa pääosassa on luonto joten siitä siellä eniten nautittiinkin.

Namibiassa on Saksan valtakauden perintönä kielen, ruokakulttuurin, Reinheitsgebotin ja arkkitehtuurin lisäksi saksalaiset turistit. Lähes joka puolella pyörii saksalaisia eläkeläisiä ja ravintolat pullistelevat saksalaisen keittiön rasvaisia antimia. Oluen markkinoinnissa keskeisintä on että se on tehty Reinheitsgebotin mukaisesti, mikä ei välttämättä lohduta beer geekin ikävää oikeastaan kaikkea kiinnostavaa olutta kohtaan. Lihaa syödään ja olutta juodaan isolla kädellä, jopa saksalaisesta lasisaappaasta. Kaupoissa on harmillisen staattinen valikoima eikä Etelä-Afrikan käsityöläisoluita helpolla löydä, ainakaan pääkaupungista. Pääkaupungissa Windhoekissa yllättävin olutvalikoima löytyi kaupungin laidalla olevasta majatalosta. The Beer Barrel oli brändätty käsityöläisolutbaariksi ja hanojakin oli 14 kappaletta. Henkilökunta ei valitettavasti oluista tiennyt muuta kuin nimet joten panimokin jäi lähes jokaisen kohdalla allekirjoittaneen arvattavaksi. Suurin osa oli Etelä-Afrikasta Agar’s ja Two Okes nimisiltä panimoilta ja illan huippu oli yllättävän toimiva jenkkityylinen Tomahawk IPA. Oluita oli hieman haasteellista kirjata ylös nettiyhteyden ollessa yhtä heikko kuin baarimestarin oluttuntemus, mutta ei sitä voi valittaa kun istuu lämpimässä illassa auringon laskiessa Afrikan yli, pöytä täynnä laseja. Windhoekin parhaat pöperöt sen sijaan löytyivät Joe’s Beerhouse nimisestä expat-paratiisista. Nimestään huolimatta, oli olutvalikoima vain OK mutta (liha)ruoka sen sijaan äärimmäisen hyvää ja sopivan hintaista, tosin kallista verrattuna moneen muuhun paikalliseen ravintolaan.

Muutama päivä tuli vietettyä myös Atlantin rannalla Swakopmundin turistikaupungissa ja siellä tapahtuikin jo vähän enemmän olutrintamalla. Erään hotellin yhteydessä oli oma panimo nimeltään Swakopmund Brewing Company, jossa tarjolla oli kolmea olutta kerrallaan. Saksalaisia tyylejä mutta pienellä ja piristävällä käsityövivahteella. Paikallisen ruokakaupan hyllyssä oli myös lähistöllä sijaitsevan Skeleton Coast Breweryn oluita jotka olivat ihan mielenkiintoisia ja toivat vaihtelua bulkkilagerille. Etelä-Afrikkalaisia käsityöläisoluita oli myös tarjolla muutamia. Ratebeerin ykkössijalla Namibiassa patsastelee Urbock joka oli maltaisen makea bock-tyylinen olut. Sitä löytyi reissun aikana useammastakin paikasta, toisin kuin RB-listalla laajalti vaikuttavan Camelthornin oluita. Kyseisen panimon Weizeniä oli tarjolla pullotettuna muutamassa baarissa ja kyseessä oli yllättävän pirteä ja laadukkaan oloinen tyylilajinsa edustaja. Muita heidän oluitaan ei harmillisesti tällä kertaa löytynyt.

Sekä Namibiassa ja Botswanassa olutta (ja muuta alkoholia) myydään yleensä suurten ruokakauppojen yhteydessä sijaitsevissa alkoholimyymälöissä. Sunnuntaisin on tyytyminen baarien tarjontaan viinapuotien ollessa suljettuja. Valtaosa oluista, sekä bulkkilagereista ja käsityöläisoluista, oli yllättävän kevyitä. 4% molemmin puolin olivat varsin normaalit lukemat ja yli 5% oluita tuli harvemmin vastaan. Lisäksi valtavirran oluista oli yleensä tarjolla normaali ja lite-versiot. Siidereitäkin tuli kokeiltua muutama yksilö. Vaaleat lagerit muistuttivat toinen toistaan ja jokunen käsityöläisolut toi hieman nesteytykseen vaihtelua. Toisaalta, kyllä sitä litran kevyttä pohjahiivaolutta juo kuuman päivän keskellä helpommin kuin 8% tuplaipan, joten ehkä siinä on jotain järkeä. Afrikasta on joka kerta haikea lähteä takaisin kylmään Pohjolaan mutta vielä riittää maanosassa tutkittavaa seuraavaan kertaankin.

 

Olutvalikoimaa Angolassa

Etelä-Afrikka ja Mauritius edustettuina

The Beer Barrelin pöydässä

Namibiassa saksalaistyyliin

Lähialueen käsityöläisolutta Swakopmundissa

 

Panimo Olut Tyyli Maa
African Beverages Company Ltd. Africana Beer Lager – Pale Mauritius
African Beverages Company Ltd. Africana Beer 8% Lager – Euro Strong Mauritius
Agar’s Brewery American Pale Ale Pale Ale – American South Africa
Agar’s Brewery Black Mamba Stout – Oatmeal South Africa
Agar’s Brewery Golden Ale Golden Ale South Africa
Agar’s Brewery Red Ale Red Ale – American Amber / Red South Africa
Agar’s Brewery Tomahawk IPA – American South Africa
Birkenhead Brewery Premium Lager Lager – Pale South Africa
Boston Breweries Arid Light Lager – Pale South Africa
Boston Breweries Boston Premium Lager Lager – Pale South Africa
Boston Breweries Johnny Gold Weiss Hefeweizen South Africa
Boston Breweries Van Hunks Pumpkin Ale Pumpkin / Yam Beer South Africa
Camelthorn Breweries Weizen Hefeweizen Namibia
Cervejas de Angola (Heineken) Nocal Cerveja Internacional Lager – Pale Angola
Companhia União de Cervejas de Angola Cuca Lager – Pale Angola
Companhia União de Cervejas de Angola Doppel Munich Dark Ale Angola
Darling Brew Black Mist Dark Ale South Africa
Distell LTD Savanna Dark Cider South Africa
Distell LTD Savanna Light Cider South Africa
Distell LTD Savanna Loco Cider South Africa
Dortmunder Actien-Brauerei DAB Export Lager – Dortmunder / Export Germany
El Depa De La Abuela Pilsener Cristal Pilsner – Other Chile
Empresa Angolana de Cervejas Eka Lager – Pale Angola
Lowenda Brewery Company Bela Beer 5 Lager – Pale Angola
Namibia Breweries Hansa Draught Lager – Pale Namibia
Namibia Breweries King Lager Lager – Pale Namibia
Namibia Breweries Tafel Lager Lager – Euro Namibia
Namibia Breweries Tafel Lite Lager Lager – Euro Namibia
Namibia Breweries Urbock Bock Namibia
Namibia Breweries Windhoek Draught Lager – Pale Namibia
Namibia Breweries Windhoek Light Lager – American Light Namibia
Quinta Da Maffara Santarem Cintra Pilsner Pilsner – Other Portugal
Refriango Tigra Mini Pilsner – German Angola
SABMiller Botswana St Louis Lager – American Light Botswana
Skeleton Coast Brewery The Dark Dunedin Star Hefeweizen Namibia
Skeleton Coast Brewery Captain’s Courage Traditional Ale Namibia
South African Breweries Carling Blue Label Lager – Pale South Africa
South African Breweries Castle Lager Lager – Pale South Africa
South African Breweries Castle Lite Lager – Pale South Africa
South African Breweries Castle Milk Stout Stout – Milk / Sweet South Africa
South African Breweries Flying Fish – Chilled Green Apple Fruit Beer South Africa
South African Breweries Flying Fish – Crushed Orange Fruit Beer South Africa
South African Breweries Flying Fish – Pressed Lemon Fruit Beer South Africa
South African Breweries Hansa Pilsener Pilsner – Other South Africa
Stellenbrau Craven Craft Lager Pilsner – German South Africa
Swakopmund Brewing Company Helles Kristallweizen Namibia
Swakopmund Brewing Company Märzen Other Namibia
Swakopmund Brewing Company Special Brew Bock Namibia
The Redrock Brewing Co. Firebird IPA IPA – English South Africa
The Redrock Brewing Co. Nine Inch Ale Pale Ale – American South Africa
The Redrock Brewing Co. Rusty Trigger Lager Lager – Amber South Africa
The Redrock Brewing Co. Storm Rider Pilsner Pilsner – Czech South Africa
Two Okes Brewery Blonde Blonde Ale South Africa
Two Okes Brewery Irish Red Ale Red Ale – Irish South Africa
Two Okes Brewery South African Pale Ale Other South Africa
Unicer Bebidas Super Bock Lager – Euro Portugal

About the Author

Hankala Asiakas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *